Днес в столицата ще се проведе вторият ден на Софийския маратон, което наложи промени в организацията на движението. Трасето, което стартира и завършва на площад "Княз Александър Първи" пред Националната художествена галерия, е привлякло рекорден брой бегачи - над 6500. За първи път организаторите са предвидили осем сцени с изпълнения от различни жанрове, които ще забавляват публиката.

Трасето ще бъде променено и ще се движи по оста изток-запад. Основната част от маршрута ще преминава по булевардите "Тодор Александров" и "Царица Йоана" до "Люлин" 8 от едната страна, както и по булевардите "Васил Левски", "Княз Александър Дондуков" и "Владимир Вазов" до квартал "Хаджи Димитър" от другата.

Тези промени в маршрута ще доведат до ограничения в движението, които Столичната община въвежда. Забраните за влизане, престой и паркиране на моторни превозни средства ще засегнат основни улици и булеварди в София. Очаква се ограниченията да продължат до около 15:00 часа, когато маратона приключи, а на някои места те ще останат в сила до 19:00 часа.

Интересът към спортното събитие е огромен, а времето обещава да бъде приятно. Организаторите призовават гражданите да оставят автомобилите си и да използват градския транспорт, който ще работи с делнично разписание и с променени линии.

Стартовете на маратона днес включват три дистанции: 10, 21 и 42 км. Класическата дистанция ще стартира в 9:30 часа, а останалите 15 минути по-късно. Всички погледи ще бъдат насочени към 42-километровата дистанция и възможността за нов рекорд на софийския маратон. За поредна година събитието е свързано и с благородни каузи, включително участие на параатлети от Иран и хора с трансплантации. За първи път маратона ще бъде свързан със световното движение "Бегач 321", което е посветено на хора със синдром на Даун.