Провеждането на маратона на София ще наложи затварянето за моторни превозни средства на новото му трасе в западната част на столицата между 8 и 15 ч на 13 октомври по цялото протежение на бул. “Тодор Александров” и бул. “Царица Йоанна”. Това съобщават организаторите от Асоциация “Спорт в свободното време”, които призовават жителите на столицата да проявят търпение в името на спорта и 40-годишната традиция на маратона, позиционираща града ни като конкурентна спортна и туристическа дестинация на картата на Европа и света.

Тази година събитието ще посрещне рекорден брой от над 6500 участници от 63 държави общо за всички дистанции 5,10, 21 и 42 км, което означава почти двойно повече записали се спрямо предишни издания.

Всички, които желаят да се придвижат от западните квартали до центъра или обратно в упоменатите часове, ще могат да го направят лесно и удобно със столичното метро. За удобство на всички граждани на 13 октомври Столична община ще осигури делнични разписания по всички редовни линии на градския транспорт.

Новият маршрут, който за първи път тази година на 13 октомври ще обхване западната част на града, е въведен както заради усиленото строителство на разширението на метрото, така и заради желанието на участниците да преминат през повече символични за града дестинации.

Новото трасе е одобрено от експерти на Световната атлетическа асоциация (World Athletics). То се състои от една 21-километрова обиколка, която ще бъде пробягана два пъти от класическите маратонци и един път от участниците в полумаратона.

Отделно, част от трасето включва и маршрута на 10-километровото бягане. Масовият старт на 5 км тази година е изнесен на 12 октомври от 18:00 ч.

За първи път организаторите на Софийския маратон са предвидили атрактивна културно-музикална програма на цели осем сцени в най-горещите точки на състезателното трасе, каквато е практиката на водещите европейски градски маратони. 

В 6 столични района - “Оборище”, “Средец”, “Възраждане”, “Илинден”, “Подуяне”, “Люлин”, изпълнители от разнообразни музикални жанрове и цирково изкуство ще радват както участниците, така и малки и големи, излезли по улиците на града, за да подкрепят състезателите в надпреварата. Конкурс за най-оригинален постер, окуражаващ състезателите, ще даде поле за творчество и повод за добро настроение на всички бягащи и публиката.