Мексико официално обяви намерението си да кандидатства за домакинство на Олимпийските игри през 2036-а или 2040-а година.

"Тръгваме по пътя още веднъж да бъдем организатори на Олимпиада", обяви президентът на Мексиканския олимпийски комитет Мария Хосе Алкала на пресконференция, на която присъства и външният министър Марсело Ебрард.

Мексико вече е бил домакин на лятна Олимпиада през 1968-ма година, а през 2026 страната за трети път ще приеме Световното първенство по футбол, този път в партньорство със САЩ и Канада. "Мексико е спортна сила. Нашата цел е да докараме Олимпийските игри тук през 2036, ако ли не - през 2040", заяви Ебрард, който уточни, че все още не е обсъждано кои съоръжения ще приемат различните спортове.

"Не трябва градовете да се адаптират към Олимпиадата. Не трябва да се строят големи съоръжения, които после не се използват. Трябва да е обратното - Олимпийските игри трябва да се адаптират към градовете", допълни той.

Дотук интерес, макар и неофициален, към домакинство на Игрите през 2036 са изразили Истанбул, Египет и Индонезия.

Домакините на следващите три Олимпиади вече са определени - Париж, Франция (2024), Лос Анджелис, САЩ (2028) и Бризбън, Австралия (2032).