Скандалите в света на спорта продължават да гърмят в навечерието на най-голямото събитие това лято - Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Те стартират след само 80 дни, а отново най-споменаваната дума преди началото им е допинг. 

Според съобщение от МОК, днес са били обявени резултатите от 454 допинг-проби, които са били тествани повторно след Олимпийските игри в Пекин преди осем години. След тях става ясно, че общо 31 участници от 6 различни спорта са със спрени права. 

Отворени повторно са и 250 проби от Игрите в Лондон четири години по-късно. Резултатите от тях все още се очакват, но вероятността и от там да изгърмят спортисти за настоящите Олимпийски игри е огромна. 

"Тези мерки са нашият отговор към измамниците и не им позволяваме да го правят отново. Като спираме правата на толкова много допингирани състезатели, отново показваме, че искаме да запазим същността на честната надпревара в Рио", сподели президентът на МОК Томас Бах. 

Според думите, провинилите се 31 спортисти, които няма да имат право да участват в Бразилия, са от 12 страни. Имената и националностите им засега не се съобщават, защото предстои в близките дни съответните национални олимпийски комитети да бъдат информирани за провиненията.