Италианецът Алекс Шварцер направи триумфално завръщане от изтърпяване на наказание за употреба на допинг, след като спечели състезанието на 50 километра спортно ходене от световното първенство в неговата родина.

Победата в дистанцията му донесе и квота за олимпийските игри в Рио де Жанейро това лято. Шварцер беше наказан за три години и девет месеца заради употреба на забранени стимуланти преди Лондон 2012, но сега е чист и готов за състезания. Олимпийският шампион от 2008-а година стигна до победата в Рим с време 3:39 часа, което е второ най-добро за годината. Австралиецът Джаред Талънт, който взе златото от Лондон едва този март след наказание на руснака Сергей Кирдяпкин, завърши на второ място с 3:36 минути пасив, а украинецът Игор Главан беше трети.

"Състезанието премина отлично и аз получих огромна подкрепа. Не знам дали това ще сложи край на всички дискусии, но не ме и интересува. Аз мога само да правя само това, което зависи от мен - да бъда концентриран и да печеля. Всичко друго е незначително", каза той. Алекс Шварцер е третият италианец с квота за дългата дистанция в Рио, като другите двама са Марко Де Лука и Теодорико Капоразо./БТА