Допинг скандалите в световния спорт не са рядкост, но някои са толкова големи, че се коментират с години.

Ето селекция от някои от най-драматичните истории:

Ланс Армстронг

В продължение на години Ланс Армстронг успява да заобиколи антидопинговите контроли и печели седем пъти поред най-престижното колоездачно състезание в света Обиколката на Франция. В края на 2012-а година той е обвинен в организирането на мрежа за разпространение и употреба на допин и натиск, упражнен от него върху съотборниците му.

Лашон Мерит

Един от най-бързите мъже в история е световен и олимпийски шампион на 200 и 400 метра. През 2010-а излизат наяве три положителни допинг проби от състезания през 2009-а.

Андреа Радукан

Едно от лицата на спорта в Румъния, тя бе обичана и уважавана от почти всички нейни сънародници. За разлика от повечето други спортисти в този списък, респектът към нея се запази, въпреки че ѝ отнеха златния медал от Олимпиадата в Сидни.

Ришар Гаске

През 2009-а година той е хванат с кокаин в урината. След намесата на висши френски представители, той е оневинен и се завръща на корта след само няколко месеца почивка.

Тайсън Гей

Завръщайки се от контузия той успя да спечели два кръга от Диамантената лига и да се подготви по най-добрия начин за Игрите в Лондон, където печели сребро с отбора на САЩ. По-късно обаче дава положителна допинг пробва и се налага отборът да върне медалите.

Тайлър Хамилтън

Още един американски колоездач – Тайлър е известен като един от големите помагачи на Ланс Армстронг в битките от началото на века.

Мартина Хингис

Две събития се отразиха на смятаната за една от най-талантливите тенисистки. Първо контузия, а след това тя се поддаде на кокаина и бе хваната с положителна допинг проба, взета по време на Уимбълдън през 2007-а година.

Вижте повече в прикаченото видео!