Безспорната икона на българската художествена гимнастика Нешка Робева вече има идеи за ново начинание. Да създаде школа, в кяото да влязат най-талантливите деца на цяла България.

Легендарният треньор се върна назад към темата за отказания орден „Стара планина“. Нешка Робева беше гост в предаването „Комбина“ по Нова телевизия.

„Орденът не съм го върнала, защото не съм го получила. Опитвам се да запазя равновесие, аз не влизам в интернет точно затова, да се спася от това облъчване с омраза. В последните 16 години посветих живота си на това да работя в областта на българската традиционна култура, да привлечем младите, да се интересува къде са неговите корени“, сподели Робева.

„Все повече започвам да се съмнявам, че тази ситуация не е нагласена. Защото се направи проблем наистина. Тази награда се дава и на кръгла годишнина. Внушенията и нападките са толкова нечистоплътни. Не приемам Румяна Бъчварова за морален съдник, това не може да си го позволи един министър. Тя намеква и това, че никой от спорта не ме е предложил за ордена и аз знам защо. Не е вярно това. За 100-годишнината на Левски имаше предложение, но отказах, защото имаше определени условия. За мен е било съществено, когато правиш нещо, да го дадеш на хората.“

„25 години треньор, 7 години състезател, имам 9 медала и 16 години ора в тази нива на народната традиция. Никога не съм се чувствала по-щастлива от тези 16 години. Ние спечелихме големи награди.“

„Смятам, че вече трябва да приключа с този вид изяви с трупата, тежат ми тези пътувания. Искам да поставя началото на една школа за талантливи деца. Искам да тръгна в цяла България и да издирвам тези деца. Да изберем талантите. С част от децата искам да поставим началото на тази школа“, каза още Нешка Робева.

Легендата в художествената гимнастика навършва 70 години на 26 май. По този повод в НДК ще се състои истински празник в чест на Нешка Робева.