Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира отказа на Нешка Робева да приеме ордена „Стара планина“.

Решението дойде след като предложението за отличието предизвика остра дискусия в Министерски съвет. Робева благодари на инициативния комитет, предложил отличието, както и на премиера, който е решил спора в нейна полза.

Илиана Раева взе отношение по казуса по време на пресконференция за Световната купа по художествена гимнастика в София от 27 до 29 май.

„За мен, много отдавна, още от времето на президента Първанов този орден беше тотално обезличен. Той няма значимостта, която трябва да има. Този орден накичи толкова недоразвити гърди, че вече няма значение. Нешка Робева е Нешка Робева и това казва всичко. Никой няма да може да й отнеме това, което е постигнала през тези 70 години, дори и някой там да има против да й се връчи орденът. Омръзна ми да ме занимават и с този Бареков. Това писна на всички“, сподели Илиана Раева.

„Политическите възгледи на един човек по никакъв начин не отнемат неговите постижения и значимост в сферата, в която той е абсолютен шампион. Сферата е спортът. Толкова недоразвити гърди са закичени, че този медал е толкова незначителен. Гордея се, че Нешка Робева отказа този орден. Той е абсолютно опорочен като значимост, като се има предвид какви хора получиха такива ордени, което е позор за тази държава.“

„Нешка Робева си има своя орден – това е любовта на хората. Нешка Робева беше унизена политически. Нямаше да има никакъв проблем, ако непрекъснато не се коментираше подкрепата й за Бакреков. Тя е направила значително много неща през тези 70 години. Грозно, позорно, срамно за пореден път“, завърши Илиана Раева.