Въпреки че спечели първата си световна титла едва на 17-годишна възраст и го направи по безапелационен начин, Карлос Насар все още не е постигнал голямата цел в кариерата си - златен олимпийски медал. Той пристигна днес сутринта на Летище "София".

21 снимки

Насар спечели титлата в категория до 81 килограма на Световното първенство по вдигане на тежести в Ташкент. В изтласкването българинът беше безапелационен. 200 кг за медал, след това 205 кг за златото и световен юношески рекорд в двубоя и накрая 208 кг за световни рекорди за юноши, младежи и мъже в движението. Златният медал в двубоя беше осигурен с общо 374 кг.

"Целият труд, който съм положил, се отплати. Благодарен съм на всички, които са помогнали за подготовката ми. Посвещавам медала на семейството ми и на треньорите, които са ми помагали", заяви Насар при завръщането си на българска земя.

"Този световен рекорд съм го поставял неведнъж на тренировка и се надявам да го подобрявам. От този момент насетне ще се боря за квота за Олимпиада, а дай Боже и за титла. Това е единствената ми цел, но по пътя натам искам да спечеля още медали. Надявам се да направя рекорди в двете движения още на европейското първенство, което предстои. Целта ми обаче е да стана олимпийски шампион и тя все още не е постигната".

На този етап вдигането на тежести не е сред одобрените спортове за Лос Анджелис 2028, като Международният олимпийски комитет (МОК) ще вземе окончателно решение преди началото на Париж 2024. Според Насар изключването на щангите от олимпийското движение ще бъде голяма грешка, но и самият той е в неведение за случващото се.

"Не го одобрявам (изключването на щангите), защото това е един достоен спорт, който през годините си е заслужил да бъде в олимпийското семейство. Ще бъде тъжно, ако го махнат. Засега нищо не се знае и е прекалено рано да се говори. Каквото знаете вие за Лос Анджелис, това знам и аз", добави той.