Тази вечер е специална за Юсейн Болт и всички фенове на леката атлетика. На Олимпийския стадион в Лондон ямаецът ще направи последните си стартове в индивидуално състезание. В 21:05 часа е време за полуфиналите на 100 метра, а никой няма съмнение, че Болт ще се класира за финала, който е от 23,45 часа българско време.

Началото на края: Болт на полуфинал, но недоволен

Единственият друг старт за Болт в Лондон ще бъде в щафетата 4 х 100 метра, а след това великата кариера на спринтьора ще приключи. Осем златни олимпийски медала и 11 световни титли - това сочи невероятната статистика за най-бързия човек на планетата.

Болт преди края: Емоциите няма да ме завладеят, искам злато

Затова няма по-подходящ момент да си припомним кариерата на Болт чрез някои запомнящи се цитата - негови и такива, посветени на него.

"Аз съм жива легенда; наслаждавайте се на славата ми."

Болт в края на пресконференцията след златото на 200 метра на Олимпиадата в Лондон 2012.

"Счупих всеки рекорд, който може да се счупи, във всяко състезание, в което участвах. Според мен доказвах себе си откакто съм на 15. Показах, че винаги ще бъда велик. Уверен съм в себе си и моя отбор, хората, с които работя. И знам, че съм чист."

Болт, попитан как ще се защити с оглед на положителните допинг проби на съперниците си Асафа Пауъл и Тайсън Гей.

"Обичам да забавлявам, защото хората идват заради това. Опитвам да съм различен, затова хората ме обичат толкова много."

Болт за своя звезден имидж.

"Ще кажа нещо спорно. Карл Люис - нямам уважение към него. Нещата, които той казва за лекоатлетите са много омаловажаващи. Мисля, че той просто търси внимание, защото никой не говори за него. Загубих цялото си уважение към него. Цялото."

Болт отговаря на атаките от Карл Люис за употреба на допинг.

"Мисля, че той трябва да показва повече уважение към съперниците си и да здрависва ръце, да ги потупва по рамото веднага след финала, а не да прави жестове както направи на стоте метра. Разбирам радостта. Той може да интерпретира това по различен начин, но начинът, по който бе възприет, е "хвани ме, ако можеш". Не го правиш. Но той ще се научи, все още е млад."

Бившият президент на МОК Жак Рох критикува перченето на Болт след Олимпиадата в Болт.

"Беше удоволствие да бъда в същата ера с Юсейн Болт. Фамилията на човека е Болт и той е най-бързият човек в историята, не можеш да напишеш подобни истории."

Двукратният олимпийски шампион на десетобой Аштън Ийтън.

Юсейн Болт: Все още съм най-бързият в света

Конкурент на Болт изгоря за Световното