Лекоатлетката Мирела Демирева е спортист номер 1 на България за 2016-а година! Демирева грабна сребро в скока на височина на олимпийските игри в Бразилия. Лекоатлетката спечели вота на спортните журналистите у нас и оглави престижната класация.

„Първо искам да благодаря на всички спортисти и деятели тук. Благодарна съм, че ми бе даден шанс да вървя по своя път. За мен е чест да съм тук. Много хора имат принос към всичко, което ми се случва сега. Искам да благодаря и на себе си, че запазих куража, продължих да се боря и не загубих вяра в себе си. Смятам, че съм доказателство, че когато на човек му бъде даден шанс, той може да постигне мечтите си”, сподели развълнуваната Мирела Демирева.

Демирева бе категорична, че най-доброто тепърва предстои.

Номер 2 в класацията за Спортист на годината е Елица Янкова, която взе бронз в борбата от Олимпиадата в Рио де Жанейро.

„Благодаря на всички, които са гласували за мен. Искам да вървя стъпка по стъпка. Следващата ми цел е злато от Европейското”, каза Елица Янкова.

Спортист номер 3 на България за 2016-а е сноубордистът Радослав Янков.

„Това е оценка на труда на мен и моя екип. Благодаря първо на моето семейство, което винаги е зад мен. Благодаря на моя треньор Георги Атанасов и Мартин Еремиев, който е моят физиотерапевт. Винаги, когато финиширам казвам, че българите можем”, коментира Янков.

На четвърта позиция за 2016-а година се нареди лекоатлетката Ивет Лалова.

„Благодаря на всички, които бяха с мен в този дълъг път. Благодаря на министър Красен Кралев за подкрепата и на Българския олимпийски комитет, че сбъдна една моя мечта – да нося олимпийския флаг в Рио”, заяви Ивет Лалова.

Пето място в тазгодишната класация бе заето от тенисиста Григор Димитров.

Григор се готви за новия сезон в Маями и не присъства на церемонията.

За Треньор на годината бе избрана Ина Ананиева - треньор на националния ни ансамбъл по художествена гимнастика.

Отбор на годината е националният ансамбъл по художествена гимнастика. Момичетата получиха приза си от спортния министър Красен Кралев.

На десета позиция при спортистите се нареди тенисистката Цветана Пиронкова.

„Благодаря за наградата и признанието. Благодаря на всички, които ме подкрепят толкова години. Пожелавам на всички Весела Коледа и Щастлива и успешна Нова година”, сподели във видео обръщение Пиронкова, която не присъства на церемонията.

Девета позиция бе заета от баскетболиста Александър Везенков.

„Съжалявам, че не мога да съм сред вас. За мен е чест и съм много щастлив да съм сред десетте най-добри спортисти на България. Това признание е за целия труд, който съм положил досега. Надявам се моето попадане в десетката да е стимул за децата, които тренират баскетбол”, сподели също във видео обръщение Везенков, който е ангажиран с клубния си тим Барселона.

Осмото място в класацията е за боксьорката Станимира Петрова.

„За мен е голямо щастие да съм част от десетте най-добри спортист на България. Благодаря за подкрепата”, каза Станимира Петрова на церемонията след като получи наградата си.

Спортист номер 7 на България за 2016-а стана алпинистът Боян Петров.

„Благодаря на всички гласували. Аз съм абсолютна екзотика. Хората се питат алпинизмът спорт ли е или не, но фактът, че преодолявам себе си и ако на вас ви махат стотици зрилети на стадионите, на алпинистите им ръкопляскат боговете. Благодаря”, заяви Петров.

Под номер 6 в класацията се нареди боксьорът Кубрат Пулев.

„Благодаря на хубава награда. Наистина много се радвам да съм тук. Искрено съм щастлив сред толкова много шампиони. Толкова пъти съм се гордял като всеки един от вас, като обикновен човек. Затова съм тук, за да мога да стисна ръката на много спортисти, които не познавам лично, но съм гледал по телевизията и да им стисна ръката”, сподели бокьорът.

Ивет Лалова и Владимир Николов

източник: LAP.bg, Илиян Телкеджиев

Номер 1 за 2016-а при спортистите с увреждания на България стана Ружди Ружди.

„Много благодаря на всички, които са гласували на мен. Благодаря на моя треньор за добрата подготовка и вярата в мен. Благодаря и на Параолимпийската федерация и за подкрепата”, заяви Ружди Ружди.

Спортен талант на Еврофутбол за 2016-а е джудистът Ивайло Иванов.

СНИМКИ от церемонията вижте ТУК

Общо 154 действащи спортни журналисти от 51 електронни и печатни издания взеха участие в 59-ото издание на анкетата Спортист на годината.

Мирела Демирева

източник: LAP.bg