Предоляването на височината от 2 метра е само едно стъпало по пътя нагоре към големите цели. Това сподели в интервю пред NOVA олимпийската вицешампионка в скока на височина - Мирела Демирева.

След като вече си гарантира класиране за диамантения финал на дисциплината през август, за българската атлетка предстои четвърто участие в турнирите от лигата.

„В интерес на истината за мен не беше изненада, тъй като това се е случвало толкова пъти в главата ми. На момента изживяването беше много силно. Бях изключително щастлива. В момента се чувствам добре и спокойна. Всичко е наред при мен”, коментира Мирела Демирева и продължи по повод състезанието в Стокхолм:

„Всяко състезание е само за себе си. Понякога ми е нужно време, защото всяка писта е различна. Спецификата на моя разбег е, че е на по-висока скорост и всяка грешка е фатална. Някой път се нуждая от повече опити. Разбира се, не е приятно, когато има фаулове на ниски височини, но гледам много да не се разсейвам и гледам към високите височини. Още в предишните състезания си мислех, че 197 като височина на подобен тип състезания не ми носят кой знае колко. Класирането в момента не е приоритет, а по-важно е да правя опити на големи височини. За мен е много по-вълнуващо да скачам на височина 2 метра.”

За голямата разлика да премине от 194 веднага към 200 сантиметра, Мирела Демирева сподели: „Чисто психически има изключително важна роля. Наистина на летвата това е доста голяма височина. Може би при мен водещо е желанието да скачам на големи височини. Може би това в случая ми помага. Много е специфично, но лично мен не ме притеснява да правя такива големи разлики. В един момент, в който осъзнаеш, че можеш да го правиш, можеш да го правиш винаги.

Разбира се, че е голяма чест. Ние трябва да сме много горди с нашата история. За мен е чест да съм до големите скачачки. Аз продължавам да си гоня големите цели, да мисля за тях. Това е едно стъпало по пътя към големите цели. Носи ми гордост и самочувствие, спокойствие и настроение и мога само да се радвам.”

Сега за българската лекоатлетка предстои турнира в Париж. „За втори път ще скачам в Париж. Вълнувам се. Смятам, че ще стане много хубаво състезание. Моите цели си остават. Използвам всяко едно състезание, за да трупам опит, независимо дали е Диамантена лига, за да мога в Берлин да съм в топ форма и да съм първа”, каза Демирева, която след това има планирано участие в Рабат, Мароко.

Връщайки се към първото си преодоляване на гросмайсторската височина от 2 метра, Демирева споделя, че първият ѝ разговор след успеха е бил с треньора, който не бил с нея в Стокхолм.

„Той беше първият човек, на който звъннах. Разбира се само с няколко думи. Така сме тренирали взаимоотношенията си, така да се каже. Бях се разплакала и му звъннах. Отпразнувахме случилото се”, разкри лекоатлетката.

Мирела очаква с вълнение и първият си старт пред българската публика за сезона. Той ще бъде на 20 и 21 юли, по време на Балканския шампионат по лека атлетика.

„Вече започвам да си мисля за вкъщи. Ще видя много приятели, ще видя родителите си. Хубаво е да съм вкъщи. Опитвам поне веднъж в годината да скачам вкъщи. Виждам се с българската публика. Но преди това имам още два старта и искам да остана концентрирана. Ще е чудесно, ако всеки, който може, ако отдели малко от времето си дойде и подкрепи целия отбор. Всички полагаме много усилия. Атмосферата ще е доста взривоопасна. В Стара Загора се получават добри състезания. Ще е чудесно, ако хората дойдат да ни подкрепят”, сподели още Мирела Демирева.

Участието на Демирева на турнира от Диамантена лига в Париж може да гледате тази събота (30 юни) – от 21:00 часа на живо по MAX Sport 2. Студийната програма започва половин час по-рано.