Една от примите на българската художествена гимнастика Мария Гигова е оптимистично настроена за предстоящото Европейско първенство в Баку, Азербайджан. Членът на Техническия комитет към международната централа похвали състезателките от националния тим.

Мария Гигова изгледа контролното състезание в зала „Раковски”, което се проведе в събота, 11 май. Тя отбеляза и големия прогрес на ансамбъла при девойките, който също ще участва на шампионата.

„Аз видях, че всички са в много добра форма. Има някои детайли, върху които трябва малко повече внимание. Иначе момичетата са във форма. И аз се радвам, че това, което показаха е една много силна програма и ще могат да се преборят за отборната надпревара”, сподели Мария Гигова.

Колкото до представянето на ансамбъл-девойки, Мария Гигова сподели: „Това кратко време от държавното първенство досега, мисля, че момичетата са постигнали много в положителна посока. С много сложни съчетания са, особено в лентите. Може да се каже, че играят програма за жени, а се справят много добре. Оптимистично съм настроена.”

С рози и пожелания за успех завърши контролното преди Евро’19

Мениджърът на националния тим-индивидуално Бранимира Маркова също сподели своите виждания преди първенството: „Илиана смята, че са много добре подготвени. Представиха се добре на контролното, очаква ни много сериозна конкуренция на Европейското първенство, както винаги. Надявам се да успеят да си изиграят съчетанията без грешки.”

Националният тим пътува за Баку във вторник, а делегацията ще бъде предвождана от президента на родната федерация Илиана Раева.

„Виждам един много голям напредък от изключително сериозната работа, която вложихме в последната седмица. Много голям напредък има ансамбъл-девойки. Много осезаем напредък, по-спокойни са децата, не правят груби грешки”, сподели Илиана Раева.

В навечерието на Европейското първенство Ина Ананиева влезе в щаба на ансамбъла при девойките като съветник на Вяра Ваташка и Цветелина Найденова.

„Огромният опит, който има Ина Ананиева, естествено, че повлия много положително и се радвам, че се съгласи и отзова, защото Вяра Ваташка и Цветелина Найденова са много талантливи треньори, но нямат опит. Това им е първо треньорство, ако мога така да се изразя. И опитът на един такъв треньор с по-дълъг стаж е от голяма полза”, сподели Илиана Раева.

Ансамбълът-девойки е в състав: Карина Димитрова, Жанина Георгиева, Александра Кьосева, Яна Момчилова, Маргарита Василева и Моника Заркова.

Европейското първенство ще се състои от 16 до 19 май в Азербайджан.