Спортният министър Красен Кралев даде обширно интервю пред NOVA, в което разисква всички наболели теми около най-успешния олимпийски спорт за България - борбата. Той е на мнение, че в него има криза. 

"Не е тайна, че от години българската борба се намира в криза. Виждате, че най-успешния български спорт, който винаги ни е носил олимпийски, световни шампиони с лекота, през последните 3 олимпийски цикъла не се представи на ниво. Даже през последните 2 олимпиади, в Лондон и в Рио единствено момичетата ни отсрамиха", сподели Кралев. 

Той сподели и каква е рецептата за търсене на изход от кризата. 

"Наясно сме, че има проблем. Затова и веднага, след Олимпйските игри с предното ръководство, с Валентин Йорданов, седнахме направихме наистина много задълбочен анализ."

"Хората предложиха програма, която би трябвало да даде резултат в следващите 3-4 години, защото основната концепция беше изграждането на регионални центрове, които да засилят вътрешната конкуренция", заяви още Кралев и разкри в какво според него се крие проблемът.

"Проблемът при нас в момента е, че липсата на количество борци, води и до липсата на качество. Виждате, че във всички категории няма конкуренция", сподели мнението си спортният министър. 

"Когато нямаш вътрешна конкуренция, нали много трудно можеш да заместиш даден състезател, било като се контузи, било то когато не е в добра форма. Свикнали са да няма натиск отдолу от добри състезатели, да се борят за титулярно място в категориите", добави той и разкри каква е била концепцията на Валентин Йорданов.

"Цялата концепция, тогава когато екипът на Валентин Йорданов я изложи, беше да се погрижим основно за състезателите между 18 и 23 години, когато основно те се губят. Знаете, че борбата не е от най-атрактивните спортове, няма спонсори и затова цялото финансиране идва от държавата."

"Затова концепцията беше тези младежи да бъдат обхванати от шест регионални центъра, да влязат в дълбочина по районите, да се занимават със скаутска дейност, да намерят талантливи деца, да ги насочим към спортни училища. 

"Тази програма според мен беше добра и е много добра, стига да се изпълнява правилно. Тя няма как да даде резултат за една или две години", добави Кралев и коментира лошото представяне на борците ни на Световното в Париж.

"Още преди да заминем за Световното, бяхме наясно, че няма как да имаме добри резултати, при положение, че най-добрите ни състезатели са с контузии. Иво Ангелов, Елица Янкова, Борислав Новачков бяха контузени, които имаха реално шансове за медали. Това коренно променя картинката", сподели още министърът и коментира финансирането на борбата. 

"Федерацията по борба през различните години е получавала различни суми. Преди нашият екип да поеме управлението на министерството, финансирането също е било около 3 млн."

"Ние го намалихме през 2015-2016 година, около 2.5 млн. и то с оглед на това, че нямаше такива резултати, каквито са се очаквали през годините, но тази година, пак казвам екипът на Валентин Йорданов успя да ни убеди с конкретно предложени мерки, които ние одобряваме, и в дългосрочен план ще дадат шанс на борбата да излезе от криза и затова за тази година беше увеличен бюджетът", заяви министърът и говори за обществените очаквания за резултати в борбата. 

"Аз знам, че обществените очаквания са насочени към министерството, към нашия екип да предизвика и да провежда реформи. Да стимулира федерациите да се коригират, но конкретно тези въпроси все пак към федерациите."

"Ние не се занимаваме с подготовката на състезателите. Тези въпроси трябва да бъдат към треньорския щаб, към ръководителите на федерацията. Един такъв проект може да даде резултат в рамките на един олимпийски цикъл.

"Да, и аз смятам, че ако всичко е нормално и беше започнала работа, ние ще видим, след тази проверка, която ще направим съвместно с федерацията, до къде са стигнали нещата, ще видим… Има съвсем достатъчно време, един олимпийски цикъл да завърши с резултат", сподели Кралев и коментира темата с натурализирането на чужденци. 

"Политиката, която има за натурализиране на състезатели, които да се състезават под българския флаг виждаме, че тя също дава резултат. Като нямаш до момента собствена продукция, която да е на ниво влизането на силни чужденци дават стимул и на останалите. Повишават конкуренцията", сподели Кралев и се върна на Европейското, което беше по-рано през годината.

"Европейското първенство, няколко месеца по-рано тази година мога да го определя като успешно. Имаме 2 първи места… Виждаме, че когато сме в пълен състав, борците не са се представяли лошо", добави министърът и обяви, че проверка на федерацията по борба ще има. 

"Дори да бяха взели медал от Световното, оценката ни щеше да бъде същата. То едно състезание не е показателно. Знаем, че борбата е в криза и затова още есента започнахме по-интензивна работа с тях, за да може заедно да намерим един път към излизане от тази ситуация", добави министърът. 

"Ние миналата година сме седнали да работим с тях, да търсим път. Реално беше, когато завърши един олимпийски цикъл, тогава да дадеш някаква оценка. Мина олимпийският цикъл и ние веднага реагирахме."

"Още преди една година септември месец се проведоха тези разговори с щаба на Валентин Йорданов. Аз не смятам, че сме закъснели. Но, ако ме питате дали като цяло държавата или ние всички, заедно с моите колеги, като министри преди това, дали сме закъснели, да закъснели сме. Разбира се, че сме закъснели, но от гледна точка на нашия екип, на нашата администрация, ние сме били абсолютно адекватни."

"Реално състоянието се видя в Рио, защото ние имахме едно не лошо Световно в Лас Вегас, 2015 г. С четири бронзови медала, въпреки че и там не бяхме с пълния състав. Ясно е, че не се работи така, както се е работило преди. Няма деца, не идват отдолу, в клубовете не се работи. Това за всички спортове е валидно", добави Кралев. 

Той направи и интересно сравнение с финансирането на борбата в другите държави, в които тя е водещ спорт . 

"Поглеждаме таблицата за държавите, които сега са №1 в света в борбата – Япония и САЩ. 20-30 години там борба нямаше, но и двете държави са вкарали борбата, като основен предмет за изучаване в училище и университети и стигаме до ситуацията, в която ние тук се борим от спортното министерство за трети час по физическо, ние се борим да има треньор по физическо да влезе в училищата."

"Ето сега предлагаме нов закон за спорта, веднага възражение от МОН, защо сме искали да фиксираме ние хорариума на часовете в университетите. Е кой да го фиксира?"

"Нашата администрация трябва да се бори с някакви изисквания на образователното ведомство, за намаляване постоянно на часовете по спорт, а в другите държави ги вкарват тези предмети за изучаване в училище и в университетите. Ами ние ако не променим коренно отношението си към спорта, нищо добро няма да излезе", сподели министърът и говори за реформите при новото ръководство.

"При всички положения има някакви сътресения, навсякъде е така. Не мога да давам конкретни оценки, все пак това ръководство е на няколко месеца, така че надали генерално те носят отговорност за цялото състояние. Всички треньори, които са работили през последните години и ръководители в борбата и при нас всички носят отговорност за това нещо. Това не е еднократен акт", заяви Кралев и говори за проверката.

"Ние сме ги уведомили още преди първенствата, изчакахме първенства да минат ЕП, СП, за да няма сътресения тогава и вече като минаха тези състезания. Есента е времето, в което се правят тези анализи и равносметки."

"Нямали сме време. Срещали сме се няколко пъти, оттук нататък трябва по-активно да си говорим. Аз искам да чуя и какво е тяхното виждане. Дали те ще предложат тази концепция, която беше на екипа на Валентин Йорданов….., но много сериозно трябва да се погледне на тази ситуация, която е в българската борба", сподели Кралев и даде интересен пример с леката атлетика в Ямайка.

"Една Ямайка ще дам за пример. Не знам дали е най-удачното сравнение, но в една Ямайка имат един спорт обявен за национален и това е леката атлетика и са в Топ 6 по медали на Олимпийски игри."

"Ако искаме медали, дайте да определим няколко спорта, които да са ни национален приоритет и всички средства да отиват за тях. Ако искаме да имаме сериозна работа в повече сфери, трябва коренна промяна. Тя ще дойде от училище от най-малките", сподели още министърът и разкри какви са критериите за финансиране на федерациите. 

"Има ясни критерии за финансиране. Ясни са групите, медали успехи от Олимпийски игри, от Световни първенства, брой деца, които се занимават… Аз не смятам, че някоя федерация, която е заслужила с големи успехи, която да е пренебрегната", сподели министърът и накрая говори за евентуално преразглеждане на финансирането на борбата.

"Тези пари са дадени по конкретни направления, ако тези задачи не се изпълняват, естествено че ще има редукция още тази година", завърши министърът в специалното си интервю за NOVA.