Г-н министър, вие сте в ролята на един от държавните контролни органи на спортните федерации. Какво се случва с федерацията по шахмат?

Нещата, които се случват с федерацията по шахмат наистина не са приятни и дават лош знак за някои порочни практики, които траят доста време и не са били спирани. Очевидно това е един тежък рецидив, в управлението на федерацията, което завършва и с логичния си край. Вчера комисията по лицензирането е предложила на министъра лицензът да не бъде подновен и това е нали съвсем логично, с оглед на изключително тежките злоупотреби, които бяха разкрити през последните години. 

Как стана така, че сумата за периода 2011-2014-та набъбна драстично, оказа се че федерацията трябва да възстанови над 2 милиона лева? Това е огромна сума от обществени средства.

Вижте, те бяха направени няколко проверки във времето. Първоначално беше разпоредена ревизия, тъй като имаше един доклад при нас за съмнения за някои нередности при отчитането, бяхме направили една проверка. Бяхме сигнализирани от общественици, от шахматни деятели. Проверката за 2014 година има неправомерно изразходвани средства в размер на 381 386 лв. и това беше основната причина, поради която беше наложена санкция на федерацията по шахмат. Тази сума в едно с дължимите лихви в размер на 94 000 лв. да бъдат възстановени. Ние направихме всичко възможно да дадем шанс тези пари да бъдат разсрочени, да дадем шанс на федерацията да осъзнае грешката си, да плати суми. За съжаление това нещо не се случи. Финансирането на федерацията не е спирано през това време, за да могат българските шахматисти да участват на всички международни турнири. През това време обаче възникнаха и някои други обстоятелства, имаше вече доклад от АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция), има много други институции, които се занимават също, разследващи органи, които се занимават с проверки в дейността на шахматната федерация. Ревизия вече за период от 2011 до 2014 година. Там се установи, че категорично има общата сума, която няма как да признаем за правомерно разходени средства е над 2 млн. лв. Това са суми, които са превеждани, като дължими такси за състезания, към европейския шахматен съюз, но не са превеждани в тази организация, а са превеждани в офшорна компания, която е с неизвестен собственик и има същото име Европейски шахматен съюз. Говорили сме много по темата, с пълното съзнание са правени тези преводи от страна на ръководството на българската шахматна федерация, въпреки че това не е сметка на Европейския шахматен съюз. То се вижда и по фактурите, няма нужда от специална експерти. На фактурите е написано, че това е адрес, че тази организация е с адрес в Делауер. Сметките са различни и това са документите, първичните счетоводни документи, по които тези суми са отчетени. Разбира се, това нещо няма как да бъде признато, още повече, че и по предишното установено задължение за по-малката сума 6 месеца не беше преведен нето един лев, така че в тази позиция сме категорични, че няма как да продължават взаимоотношенията между министерството и тази организация. За съжаление трябва да се търси друго решение за представителство на българския шахмат в Европа и света. Сами всички медии бяха свидетели, поканихме ръководството на ФИДЕ и на Европейския шахматен съюз. Дадоха мнението, становище, внесоха яснота по отношенията между тях и българската шахматна федерация, така че аз не мисля, че има нещо, което да представлява неизвестното да е въпрос или нещо, което не е изяснено по този случай. 

Сега при всички тези обстоятелства и нарушения установени от министерството, следва вие да не подновите лиценза на федерацията. Ще бъдат ли предприети и други мерки спрямо управляващите българския шахмат? Ще бъде ли сезирана прокуратурата? 

Всичките тези неща, които ние сме събрали по време на тези проверки ще бъдат предоставени на прокуратурата от една страна, от друга страна ние ще вземем всички мерки, за да можем ние да обезпечим бъдещия си иск към федерацията за възстановяване на цялата сума. Държавата, ще продължи до края да си търси парите. Това разбира се ще е за сметка на имуществото на Българската федерация по шахмат (БФШ). Що се отнася до бъдещето на българския шах, моето мнение е, че наистина там има много хора, които са честни и компетентни, интелигентни хора, които трябва да се съберат. Тези хора, които искат да управляват честно и почтено, трябва да се съберат, да направят, да учредят нова, нов съюз. Ясно да си дадат сметка, че с тези порочни практики, които досега са били. Вижте това е един  много дълъг период от време, през който никой не се е заравял така в дълбоко и не е стигал докрай в дебрите на тази измама, защото това е може би една от най-грандиозните измами в българския спорт, те трябва наистина да си дадат сметка, че така повече не може да продължава. Малко да се засрамят, защото не може ние, държавата да се опитва по всякакъв начин да намира средства, другите федерации да имат недоимък, знаете колко е бюджета ни за спорт. Знаете, че публичните средства не достигат, знаете че всяка федерация се опитва да си икономисва средствата, да е много внимателна при харченето, няма как в тази среда да се допусна, да има толерантност към подобни случаи, опити за измама и отклоняване на средства. 

Вие казахте, че тази офшорна сметка, оттам нататък възможно ли е да се проследи?

Възможно е разбира се, но няма как министерството да го проследи. Там вече, аз не съм специалист юрист, но би трябвало чрез нещата главна прокуратура, или самият Европейски шахматен съюз да поиска банката, в която е сметката, в случая е в словенска банка, да поиска разкриване на банковата тайна, за се види кои лица са оперирали, къде са отивали тези, пари защото далеч не е краят на тази измама. Разбирате ли. Ние сме стигнали до това, че 2 милиона има български пари на българските данъкоплатци, които са преведени не там където са дължими в Европейския шахматен съюз, ами са преведени в офшорна компания с неизвестен собственик. Това можем да кажем. Оттам нататък, кой е собственика знаят властите в щата Делауер. Кой оперира с банката, може да се разкрие само словенската банка, в която се намира сметката, но аз съм убеден, че това няма да е с акта на отнемане на лиценза, нашите дела които водим за възстановяване на средствата. Очевидно не е краят на тази неприятна сага. За мен най-фрапиращото нещо и най-изненадващото е, че аз не виждам членовете на Управителния съвет (УС), на тази федерация да са си взели бележка. Аз не мисля, че тези хора разбира за какво става въпрос. Нали, не искам да ги наричам съучастници на президента на БФШ и на изпълнителния директор, които очевидно са били хората, без чието знание това няма как да стане, но самите опити през цялото това време да се търсят обяснения, била ли е правомерна проверката не била ли, ама заповедта ли била правилна, нали това са административни актове, които не променят установените факти, че 2 милиона български лева са преведени в офшорна компания, не в Европейския шахматен съюз и никой не го оспорва това. Видно е от фактурите от документите. Аз не ги чух тях те да кажат извиняваме се, съжаляваме. Аз не ги чух те да кажат: Осъждаме действията на Силвио Данаилов и на изпълнителния си директор. Не ги чух те да се разграничават от това, да кажа извинявайте, българският шахмат се управляваше лошо, присвоени са средства, ние ще си търсим правата, също те трябваше досега няколко пъти, минаха няколко месеца, ако кажем, че те не са знаели какво се случва.

Колегите от Европейския шахматен съюз и ФИДЕ казаха, че според тях този УС е съучастник на Силвио Данаилов и на изпълнителния директор Николай Велчев. Ако не са знаели, вече знаят. Какво са предприели до момента. Нищо, писма, обяснения, не се работи по този начин, няма как обществото да има доверие в тези хора.  

Опитите за политизиране на този въпрос. До какво, до каква мисъл ви навеждат, че може би че ако БСП бяха дошли на власт щеше да има чадър към Данаилов. Има ли такъв опит?

Водени ли са такива разговори, дайте да видим и този въпрос как стои. Как така са били толкова спокойни през цялото време. Всички знаят, че Данаилов беше, много активно участваше в кампанията на БСП на предходните избори, как може, как е възможно ти да се надяваш, че някой ще прикрие подобни престъпления, подобни действия, министър от която и да политическа сила. Как е възможно? Как е възможно тези хора от УС да не приключат по категоричен начин с тази практика. Всички знаят, публична тайна е вече къде са отишли тези пари. Те го знаят по-добре от нас и са го знаели през цялото време.

Най-притеснителното е, че това не е акт само на двама души - на президента и на изпълнителния директор. Цялото последвало поведение на УС ме води на мисълта, че те са знаели през цялото време. Те дори не разбират дълбочината и същността на извършеното деяние.

Очевидно е, че тази организация няма желанието да плати каквото и да е на българската държава, от тези неправомерно изразходвани суми, защото имаха прекрасната възможност, имаше разсрочване за няколко години. По сметките на министерството не постъпи нито една стотинка.

 Това е много мащабна злоупотреба. В другите федерации става въпрос за единични случаи: една, две, три фактури от недоглеждане, пратени. Такава голяма сума до момента сме нямали да се занимаваме и така точно, планирана измама. Обмислена, която да действа в дълъг период от време. Това е период 2011, това са 4-5 години. Четири години пълни, в които тази система е работила. Очевидно, за да планираш да регистрираш офшорка, със същото име какъвто е Европейския шахматен съюз, да започнеш да подменяш, да фалшифицираш статута на дадени състезания, това е планирана злоупотреба.