Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе част от церемонията “Нощта на шампионите”, в която отново бяха наградени някои от най-заслужилите български спортисти през 2019 година. Той заяви, че е много доволен от това тържество и вярва, че новата година ще бъде още по-успешна за родния спорт. След това той сподели и мнението си относно предложението за промени в Закона за хазарта, като заяви, че ги подкрепя изцяло, защото те ще донесат повече пари за българския спорт.

Кирил Домусчиев с коментар за бурните събития в Левски

“Много съм доволен от това тържество, което мина току що, и се радвам, че всички наши спортисти, треньори и спортни деятели го оценяват, защото в края на всяка година е редно да отличим най-заслужилите. Виждате, че за пореден път БСТ проявява огромни грижи за българския спорт и продължава да раздава премии на най-успелите и най-заслужилите. Нееднократно съм заявявал, че имахме една добра година, но наред с това съм убеден, че можем и много повече. И дай Боже тези успехи да ни споходят тази година, в която имаме две много важни състезания - Олимпийските игри и Параолимпийските игри. Дай Боже късметът да е на страната на българските спортисти, защото аз знам, че са много талантливи, полагат много усилия да зарадват нашите сънародници, трудят се много. Малко късмет ако имат, мисля че ще се поздравим с приличен брой медали от Олимпийските игри в Токио”, заяви Кралев.

Lap.bg
97 снимки

Веднага след това бе повдигнат въпросът за предложените промени в Закона за хазарта.

“Вижте, тези промени, така, както са предложени, водят до по-големи приходи в БСТ, респективно в министерството. По принцип бюджетът на Спортното министерство е около 80 милиона лева. От тях 50 милиона отиват за спортните дейности, за спорт за високи постижения, за ученически спорт и за масов спорт. При така предложените промени, тези средства ще бъдат увеличени двойно. Тоест, ще имаме достатъчно средства да подкрепим федерациите, клубовете с почти двойни бюджети. Така че, това е нещо добро за българския спорт”, смята министърът.

Кирил Домусчиев бе награден за спортен меценат на 2019

Веднага след това той бе попитан дали не е по-добре просто да се увеличи данъкът на частните хазартни игри?

“Това е въпрос към министъра на финансите. Аз коментирам пряко парите за спорт. Те идват основно от БСТ. От тези 80 милиона, които получаваме като бюджет, 30 милиона идват от тотализатора. Така че тези промени ще доведат до увеличение на приходите. Останалите техники са предмет на коментар. Това е нещо, което ще донесе повече пари за българския спорт и няма как да не го подкрепям”, добави Кралев.

Той бе помолен да коментира и как тези промени ще се отразят на футболен клуб Левски.

“Не мога да коментирам в момента какво ще се случи с футболен клуб Левски. Това си е решение на собствениците и на ръководството на футболния клуб. Тук става въпрос за регулация на хазартния бизнес. Мисля, че всяка държава има право да регулира бизнеса. Смятате ли, че това са действия пряко насочени към футболен клуб Левски? От едната страна стои целият български спорт, а от другата страна интересът на футболен клуб Левски. Това ли искате да кажете? Че интересът на Левски е по-важен от целия български спорт? Вие ги противопоставяте, аз не ги противопоставям. Вие ме питате дали тези промени са за добро. Аз ви казвам, че тези промени ще донесат 50 милиона повече за българския спорт. Това ми е коментарът, нямам друг коментар по тази тема”, отсече спортният министър.

Министър Кралев: Има оптимизъм за Токио 2020

След това той бе попитан, дали новият закон може да се отрази на футболното първенство и някои клубове да се оттеглят от участие заради липса на финансиране.

“Не ви разбирам въпроса. Бетинг компаниите, никой коментира намеса в бизнеса им. Те продължават да си съществуват”, каза още Кралев.

Накрая той бе попитан какво се случва с разследването на смъртта на загиналия в Албания боксьор Борис Станчов, но министърът препрати въпроса към Българската федерация по бокс.