Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова заяви, че всеки от спортисти, които ще прати страната ни на Игрите в Пьонгчанг има своите шансове за медал. Все пак бившата лекоатлетка апелира да не се тръгва с „пълна кошница“.

Припомняме, че по-рано бе утвърдена делегацията ни, която наброява 19 спортисти, но се очаква да нарасне до 20.

Зимните олимпийски игри стартират на 9 февруари и ще продължат до 25-ти същия месец.

“Искам да пожелая на всички 19 спортисти, дай Боже да станат 20, очакваме това, да реализират своята мечта и възможности в Пьонгчанг. Знам, че не е лесно, конкуренцията е голяма, но пък малка България е показала през годините, че има своите велики шампиони и на такива форуми се показва хъс и характер, така че, само им стискам палци и да няма контузии“, започна Костадинова.

„Мисля, че повече от нас искат медали. Шансовете са равни, стартът е равен. Всеки един от нашите колеги, от нашите спортисти има шанс и за медал, и за хубаво класиране, но нека не потегляме с пълна кошница. Вътрешно съм суеверна и мисля, че трябва да ги подкрепяме, да им даваме позитивизъм и да им стискаме палци“.

Радо Янков знаменосец на България в Пьонгчанг

Белчо Горанов, на свой ред, добави: „В сноуборда имаме очаквания при жените. Надяваме се при разместванията, които ще последват, най-късно до петък да имаме резултат. Теодора Пенчева е трета резерва, надяваме се да имаме шанса“.

„Тези дни ще покажем и екипировката“, вметна Костадинова.

„Като спортист човек и деятел, мисля, че всеки злоупотребил трябва да е наказан. Но не съм съгласна спортисти, колеги, които са се  готвили дълги години, да не участва. В Рио без руските атлети не бе същото. Не съм съгласна, но от мен нищо не зависи. Подкрепям колегите, които са чисти. За мен това е политика“, обясни Костадинова във връзка със скандала с руските атлети.

„Сигурна съм, че ще бъде интересно с технологиите. След Сочи, мисля, че сега нивото ще е по-високо. Те се славят със своите технически изoбретения“, Костадинова.

Любо Ганев, който също присъства на брифинга след Общото събрание, сподели своята визия за бъдещите успехи на страната ни. Той заяви, че от ключово значение са инвестициите в инфраструктурата, за да имаме прогрес в зимните спортове.

„Искам да кажа за медалите – ние преди всичко трябва да се постараем да създадем добри условия за подготовка на нашите спортисти. Виждате, че когато говорим за спортовете от Летните игри – строят се площадки, зали, където хората могат да спортуват и да трупат опит. При зимните спорове изоставаме, било то защото някой протестира, или заради законите. Трябва да се направи по-добра инфраструктура и всички, които искат да се занимават със зимни спортове, а те са много, да им създадем условия, че да се раждат бъдещи шампиони. Това е моето виждане. Няма как да искаме медали, ако нямаме условия – подготовка, лагери, треньори, екипировка. Ние се опитваме да издействаме повече внимание за зимните спортове“.