Старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов заяви, че състезателите са се представили под възможностите на Световното първенство, което завърши преди седмица в Богота, Колумбия.

България спечели два медала от движенията на шампионата на планетата - злато със световни рекорди за мъже, младежи и юноши в изтласкването на 18-годишния Карлос Насар в категория 89 кг и сребро на Божидар Андреев в изхвърлянето в категория 73 кг.

"Оценката за представянето на отбора ще даде Управителният съвет на федерацията, аз мога да коментирам самото състезание. Представянето ни беше под нашите възможности. Лично аз се надявах на 2-3 медала, бяхме близо, но това не се случи. В нашия състав само един състезател успя да направи четири успешни опита, другите са с по 2-3, а има и един с един успешен опит. Ще си направим изводите, но вероятно това е съвкупност от няколко неща", каза Иванов на пресконференция днес.

"С оглед на това, че Световното първенство е първа олимпийска квалификация за Париж 2024 тези състезатели ще се подготвят за Игрите. Беше много важно да се участва в Богота, защото има задължителни състезания. Колкото и неуспешно да беше представянето ни, трябва да бъдеш в топ 10 на света. В олимпийските категории ние имаме четирима състезатели на ниво, които ще се борят за олимпийски квоти", добави Иванов, визирайки Карлос Насар, Божидар Андреев, Васил Маринов и Габриел Маринов.

startphoto.bg
14 снимки

Според регламента за олимпийските игри се класират първите 10 състезатели във всяка категория в световната ранглиста, която е по резултати, а не по точки, и само по един представител от държава.

"Изпращаме една добра година като реализирани резултати от състезателите, някои от тях имаха късмет. На Световното първенство тяхната издръжливост не беше на ниво. Надявам се следващата година да го поправим и да издържат цяло състезание. Аз лично мога да коментирам Божидар Андреев, който остана четвърти в двубоя. Той трябва да разбере, че тренировката не свършва като излезе от залата. Трябва да наблегнем на режима, сваля постоянно и много килограми. Следващата година тези грешки трябва да бъдат поправени", каза треньорът Пламен Братойчев.

"На Световното първенство масово имаше несполучливи опити, не само при нас. Може ни това се дължи на голямата надморска височина. Относно Ангел Русев мога да кажа, че той имаше контузия, която не беше отшумяла", каза Радослав Атанасов, който е и личен треньор на Русев.

Иван Иванов добави, че с травми в тима са Русев и Дейвид Фишеров, а останалите са с "нормални болежки за нашия спорт".

До Игрите в Париж 2024 предстоят още шест състезания, които са олимпийски квалификации. Първото от тях е Европейското първенство в Ереван през април следващата година.

"Обикновено започваме подготовка от началото на януари. Имаме шест важни състезания, ще участваме на поне пет от тях. Ще ни бъде доста трудно хем да пазим състезателите от контузии, хем да бъдат в добра кондиция. Подготвяме и кадети, има талантливи, но са малко на брой", заяви Иванов.