Олимпийската медалистка Йорданка Благоева споделя много интересни факти, от своят живот и спортовете, с които се е занимавала: „Била съм парашутистка, имам няколко скока, но учителят по математика каза, че ще ме изключи от гимназията и остана само баскетболът. Бях отскоклива, играех много добре, пипах коша с ръка и по-късно в НСА ме молеха да мина към баскетбола, но си остана леката атлетика.“

В живота на всяка спортистка има моменти, които остават като ярки спомени и формират пътя ѝ в света на спорта. За Благоева, един от тези моменти са парашутните скокове. Една от малкото жени в своята гимназия, която се осмелява да се занимава с парашутизъм, тя си спомня тези опити с усмивка и гордост. Макар и да е направила няколко скока, нейната страст към този екстремен спорт е прекратена поради намесата на учителя по математика, който заплашва с изключване от гимназията.

По-късно е приета в Националната спортна академия (НСА), където получава предложение да премине към баскетбола, но решава да остане вярна на леката атлетика. И това определено се оказва правилно решение, защото  Благоева участва в четири летни олимпийски игри: през 1968, 1972, 1976 и 1980 г., Най-забележителният момент от кариерата ѝ е през 1972 г. на Олимпиадата в Мюнхен, където печели сребърния медал във високия скок. 20 дни след Олимпиадата в Мюнхен, Благоева подобрява световния рекорд в високия скок, скачайки 194 см и ставайки първата българка, която поставя световен рекорд в леката атлетика. През 1976 г. Благоева печели бронзов олимпийски медал на Олимпиадата в Монреал, добавяйки още един значим успех към своето спортно наследство.

Историята на Благоева е пример за съвършенство в спорта и преданост към леката атлетика. Нейните постижения, включително олимпийските медали и световните рекорди, я поставят на видното място в историята на българския и световния спорт.