Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че е доволна от първото официално контролно на националния отбор - ансамбли, жени и девойки индивидуално.

"Честно да ви кажа доволна съм, независимо че имаше доста грешки. Стилияна се върна онзи ден от Египет с 38,5 градуса температура и един цял ден не тренира. Вчера беше без температура и направи първа тренировка. Днес не се почувства добре, повърна дори и я спряхме от участие. Силно участие на Боряна Калейн и на Татяна Воложанина. Ева е в прекрасна форма, но си позволи грешката от първото съчетание да й повлияе на настроението и емоционалното й състояние. Съжалявам, защото тя наистина е в добра форма и за съжаление не успя да си представи две от композициите. Магдалена -много нервна, много прибързана, но се постараха всички", коментира Раева.

"Ансамбловите съчетания са изключително трудни. Много трудни и при девойките, и при жените. Топките успяха девойките да ги покажат, въжетата с повечко грешки, но имаме достатъчно време да работим. При ансамбъла обръчите не успяха да се видят в целия им блясък, защото са много силно съчетание. Много се радвам, че успяха да покажат лентите и топките, въпреки че пак много мънички неща не успяха да си направят, но като цяло много, много добре. При девойките – много силно участие на Никол, а Елвира беше със счупена кост на стъпалото и то дълго време беше обездвижено. Тренира може би от 20 дни пълноценно и още не е в оптимална форма. Дара Стоянова беше добре, Дара Малинова и Магдалена също са израснали във всяко одне отношение", каза още Раева.

"Аз съм много доволна, независимо от грешките, защото се видя, че когато има публика, когато има състезателна атмосфера, отношението им към състезанието и към контролното е малко по-различно. Просто трябва да правим повече открити тренировки. Това, което искам да кажа е, че сме с много трудни композиции във всичките ни гарнитури и възрастови групи. Мисля, че направихме много силни композиции и пак казвам, че съжалявам, че не успяхте да видите някои от тях, защото наистина са много силни", продължи прездентът на Българската федерация по художествена гимнастика.

Попитана за състоянието на Боряна Калейн Раева отговори: "Не знам дали Боряна Калейн е по-успокоена. Напротив, тя доста се вълнуваше днес и дори отначало аз бях малко притеснена като видях как загрява, но тя се овладя и се представи много добре. Не мисля, че е по-спокойна, а мисля, че е по-осъзната. Боряна е изключително променена в тренировките. Тренира по коренно различен начин и веднага има ефект. Това казах и на нея, и на личната й треньорка, че в крайна сметка всичко зависи от това кой колко работи. Просто Боряна работи изключително много, Ева, всички деца работят страшно много. Много голяма промяна има при жени индивидуално в тренировъчния процес. Нямам много добър поглед върху девойките, защото бяха на лагер, но сега ще имам възможност да ги видя и така – доволна съм много от това контролно, защото то ще ни помогне в най-различни аспекти да подобрим нещата."

"Очаквам много силна Световна купа в София. Очаквам много силна конкуренция и да се напълни залата, и публиката да подкрепя българките. Тук усетихме колко липсват момичетата на феновете и затова се бяхме постарали да подсигурим повече места. Те имат нужда от нас и ние имаме нужда от тях твърде много, защото когато момичетата играят пред публика усещането е други и мотивацията е друга. Беше много, много полезно и благодаря на нашите фенове, които преизпълниха малката зала. Благодаря, че с такъв интерес се отнесоха към нашето контролно", завърши Илиана Раева.