На 28 и 29 август село Михалково ще приеме световното първенство по спинингов риболов на хищници с изкуствени примамки. Край река Въча своето майсторство в улова ще демонстрират и най-добрите български състезатели, предвождани от шестия в световната ранглиста Георги Гетов. Специално за Gong.bg той сподели очакванията си за представянето на българския национален отбор на турнира с разяснения за провеждането на състезанието и правилата на спининговия риболов. Опитният майстор на въдицата също така сподели за това как се е запалил по този спорт и дали той има перспективи у нас.

В края на месец август у нас предстои световно първенство по спинингов риболов на хищници с изкуствени примамки, като научихме, че то ще бъде със солидно международно участие. Разкажете ни като цяло за състезанието.

Надпреварата ще е в село Михалково, близко до Девин. Ще участват 15 държави с 60 човека активни състезатели и още поне толкова треньори и щаб. Българският отбор ще бъде от четири души плюс една резерва.

Разкажете ни малко повече за самия спорт, тъй като той определено не е популярен сред широката публика.

Това е риболов на пъстърва с изкуствени примамки. По принцип се води като такъв на хищна риба, но определено се ловят само пъстърви, като те се ловят само на реки – нито на езера, нито на язовири. Победителят се определя на база най-малко събрани точки. Трябва да си хванал най-много риби, независимо от това колко са големи, важните са бройките. Състезанието е разделено на четири сектора. Всеки един играч играе по жребий в определен сектор, като във всеки сектор има четири манша по 45 минути. След всеки манш има почивка и се тръгва с нова ротация на база жребий. На всеки човек му се пада определена ротация или иначе казано място, от което тръгва – първи, втори, трети и така до петнадесет. 15 човека са в сектора или общо 4 сектора по 15 човека. Човекът, който хване най-много риби във всеки сектор, взима една точка. Вторият съответно взима две и така нататък. Състезателят с най-малко точки става първи в сектора. В четирите сектора има по един първенец, по един втори, по един трети и т.н. Съответно на следващия ден се прави същото състезание и след сумиране на точките се определя кой е шампионът.

Вие, г-н Гетов, сте шести в световната ранглиста, което звучи изключително впечатляващо. Как се стига до подобно постижение?

Ранглистата се прави за последните шест години. Така през всяка следваща година се маха последната и се добавя тази, в която си уловил най-прясната. Съответно ти се прибавят точките и се прави едно класиране, като в момента в тази ранглиста има около триста човека. Как се стига – с постоянство. На всяко едно световно се представяш добре, взимаш максимално най-малко точки, прибавят ти се и така се определя тази ранглиста. Риболов и постоянство – това е необходимо. Трябва да се хваща (смее се).

Има ли интерес към този спорт в България? За да има нашата страна шести в света, би трябвало да имате и местна конкуренция?

Да, има интерес в България. У нас има много спинингисти, които ловуват пъстърва и изобщо лов на спининг. Просто самата дисциплина не е толкова популярна, едва в последните години стана по-популярна. В момента в България играят 13 отбора, а около 60 човека са спинингистите, които участват на републиканското. За да отидеш на световно, първо играеш 4 кръга квалификации на републиканско, като първите пет човека съставят националния отбор на България. В последните 2-3 години се засили доста интересът към тази дисциплина и се увеличават отборите, но все още не е чак толкова популярна и достъпна. За нея се плаща такса към федерацията, трябва да се вземе оборудване, което струва пари.

Какви са перспективите пред този спорт в България?

Тепърва ще се развива спортът според мен и то в световен мащаб. Хората започнаха все повече да се ориентират към спининговия риболов. На спининг може да се лови всякакъв вид риба. Този вид риболов е по-атрактивен, по-динамичен, по-интересен е. Ще се развива много този спорт според мен.

В личен план как се запалихте Вие по този спорт и от колко време се занимавате с него?

Аз се занимавам вече 17-18, а може и 20 години със спортен риболов. А как се запалих – просто съм роден в този край, израснал съм край реката от дете. Цял живот съм бил покрай реката и така лека-полека. Започнах с естествена стръв като червеи, която е друга дисциплина, но впоследствие спрях с нея, защото нямаше перспектива и се преориентирах към спининга. Пак е лов на пъстърва, но с изкуствени примамки, без естествена стръв. И така вече 17-18 години съм ходил на над 20 световни първенства – както на стръв, така и на спининг.

Да Ви върна към предстоящото световно първенство в Михалково. Какви смятате, че са шансовете на българския отбор като крайно класиране?

Имаме много големи шансове. От много време ловим на тази река, познаваме я. Освен това българският отбор в момента е много добър и подготвен. В последните години развихме така наречения силикон, защото например 3-4 години ловихме много повече на блесни и воблери, но много малко на силикон. В последните 2-3 години развихме много силикона като начин на риболов и като стръв, а той е един от най-резултатните методи за риболов. Мисля, че сме много подготвени и имаме много голям шанс да влезем в тройката. Да не казвам и по-нагоре, но в тройката имаме много голям шанс да влезем в момента. Представихме се много добре на турнира, който беше преди една седмица, там участваха 10 нации и общо 68 човека. Отборът е подготвен, всички момчета са много добри и мисля, че ще се справим.