Световната федерация по плувни спортове (ФИНА) разглежда два варианта за пренасрочване за следващото Световното първенство под своя егида.

Шампионатът беше планиран да се състои от 16 юли до 1 август 2021 година в японския град Фукуока, но заради пандемията от коронавирус Олимпиадата в Токио беше преместена от това лято за периода 23 юли - 8 август 2021 година, което прави невъзможно провеждането на Световното първенство по плувни спортове на оригиналните дати.

Едната възможност на ФИНА е да пренасрочи състезанията за края на септември и началото на октомври 2021 година или за май-юни 2022 година.

От централата не искат най-значимото им събитие да бъде толкова скоро след Олимпийски игри, но от друга страна календарът през 2022 година, особено в периода юли - септември, е пренаситен със сериозни надпревари, които включват Европейско първенство по плувни спортове, плувните стартове от Игрите на добра воля и на Азиатските игри, както и Тихоокеанския шампионат по плуване, в който участват Австралия, Канада, Япония и САЩ.