Влизане в големия финал на двойка скул на световното първенство по гребане в САЩ е целта пред Георги Божилов и Кристиан Василев. Те заминаха днес за Сарасота, а шампионатът на планетата започва в неделя. 

Двамата показват все по-силни резултати. 

"Вече започваме да се чувстваме по-добре и да навлизаме във форма. Надявам се там като пристигнем и за най-важните гонки да сме в топ форма за годината", коментира пред NOVA Кристиан Василев.

"Очакваше се, че след олимпиадата конкуренцията ще е по-малко, но не стана така. Има повече от 10 много силни лодки. Не мога да давам прогнози, но мисля, че при добро протичане на състезанието ще намерим място в шестицата", каза Георги Божилов.

През миналата година двамата стигнаха до девето място на олимпиийските игри в Рио де Жанейро.

"Това беше състезанието, от което придобих най-много опит. Самото напрежение е по-високо и придобих доста опит", добави Василев.

Пред NOVA двамата разкриха част от тънкостите в гребането.

"Тактиката не трябва да се подценява, защото това са 2 км и само за 200 м може да свършиш курса. Трябва да подходиш много мъдро къде да вдигнеш темпото и къде да съхраниш сили", каза Василев и добави:

"Има огромно значение кой е отпред. Дори на олимпиадата се сменихме за последната гонка. След много опити стигнахме до това аз да съм отпред."

"Има огромно значение. Този отпред задава темпото, а този отзад трябва да прави същите движения и най-важно е да има синхрон, който зависи повече от гребеца отзад", заяви Георги Божилов.

Преди да започнат да гребат в една лодка Георги  и Кристиан за кратко са конкуренти в надпреварата на скиф.

"Бяхме конкуренция за една година, но след това се стигна до решението да сме двойка. Още на първата година започнахме да постигаме резултати, стигнахме и до олимпиадата", разкри Кристиан Василев.

През 2013 г. се стига до решението да направят двойка. Според треньора им Петко Аргиров бързо става ясно, че това е правилното решение. 

"В едно семейство с децата си човек трудно се оправя. Имам късмет аз, защото са коренно различни, но съумяват да са отстъпчиви. Нямаме никакви сривове относно характери, някой да е недоволен. Допълват се – единият с опит, другия с младост и качества. Виждат, че заедно са по-добре, отколкото поотделно", коментира Аргиров и добави:

"Те се търсят за всяко едно нещо – коли, проблеми в личен план, коментират си. Изградили са приятелство, имат си взаимно доверие и това е най-важното."

Разбира се, в живота и на двамата извън лодката се случват много  други неща. По-опитният Георги Божилов стана баща и вече взима своя син със себе си на тренировка. 

"Промениха се много неща. Малкия расте. Слагам го вече в лодка, но не мисля, че ще го насоча към гребането, защото е много труден и неблагодарен спорт. Той ще си избере пътя в живота", сподели Божилов.

И накрая – Петко Аргиров вярва, че за Георги и Кристиан най-доброто тепърва предстои. 

"Възможностите са неограничени, всички го знаем. Двойката не е стигнала 70% от потенциала си. Можем най-добрите резултати да ги чакаме на олимпиадата. Кристиан беше млад, двойка не се прави лесно и си иска време. Има си още много да се търси", категоричен бе Аргиров.