Плувецът Цанко Цанков планира две участия от веригата Oceans Seven през настоящия сезон. 

В края на март бургазлията заминава за Сидни, Австралия, по покана на българската общност там, а след това ще се отправи към столицата на Нова Зеландия, Уелингтън. Там през април ще се проведе плуване от 26 километра по права линия. Изминавано е за 6, но и за 12 часа, в зависимост от метеорологичните условия.

Днес Цанков се срещна с кмета на община Бургас Димитър Николов, след като наскоро се окичи с два златни медала и един бронз от световното първенство по зимно плуване в Талин, Естония, съобщиха от общинската администрация.

Цанко Цанков с две титли от световното по ледено плуване

В студените води на Балтийско море бургазлията спечели победата във възрастова група 30-39 години, която е най-масовата, в дисциплините 200 и 450 метра свободен стил, а на 25 м. бътерфлай се класира трети. В световното първенство в Естония участваха над 970 плувци от 41 държави.

По време на срещата Николов изрази подкрепата си към плувеца в целта му да участва във всички 7 най-трудни плувни маратона в открити води. Цанков вече плува в Гибралтар и Каталина, САЩ, а през октомври 2024 година се готви участие в преплуване на канала Молокай, който се намира между западния бряг на остров Молокай и източното крайбрежие на О’аху на Хаваите. Трасето е в средата на Тихия океан с дължина от 42 километра през дълбока вода (701 м.) и изключително силни течения./БТА