Гордеем се с Цанко, заставаме твърдо зад него от Фондация „Спорт в България“. Това заяви един от основателите на Фондацията Роси МакКий при завръщането на Цанко Цанков от Световното първенство по ледено плуване в Талин, Естония.

Там 36-годишният плувец завоюва два златни медала на 200 и 450 м свободен стил, както и бронз на 25 м бътерфлай.

МакКий разкри как е започнала подкрепата за Цанков от страна на Фондация „Спорт в България“. „Гордеем се с Цанко, той е един от младите български спортисти, които Фондация „Спорт в България“ подкрепя. Стартирахме с подкрепа за Цанко и заедно с неговия мениджър Ники Илиев миналата година, когато той започна подготовката за преплуването на един от седемте най-трудни маратона в открити води – между остров Санта Каталина и бреговете на Лос Анджелис. Всъщност, още от миналата година работим с Цанко, като го придружавахме през цялото време, бяхме заедно с него, участвахме в заснемането и продуцирането на филм – „Шампионът на Тихия океан“, спдоели МакКий в интервю за BGNES.

„Цанко е един от спортистите, които ние се опитваме да обгрижим през Фондацията и да бъдем с него в целия му път до завоюване на световни титли. Той пристигна след двата златни медала, които спечели за плуване в ледени води в Талин, Естония, така че Цанко е световен шампион – нека се радваме на неговите постижения. Да, разбира се, ние заставаме зад него – по време на това плуване (б.ред – Нова Зеландия, протокът Кук). След това предстои Хавай. За неговата програма той е заложил две дестинации през тази година – така че миналата година той направи Тихия океан, предишната направи Гибралтар – ако тази успее да направи другите две, ще му останат три дестинации, за да може да покрие седемте рекорда“.

МакКий говори и за самата Фондация и нейното предназначение. Тя е един от учредителите ѝ заедно с нейния брат Мило Борисов. „Фондация „Спорт в България“ беше основана от мен и моя брат Мило Борисов, като ние застанахме зад каузата да подкрепяме спортни инициативи, професионални и аматьорски отбори, млади спортисти, защото смятаме, че спортът възпитава в дисциплина, във високи морални ценности. Надяваме се, че младите хора все повече и повече ще обгръщат тази посока на развитие, вместо тяхното време, което прекарват пред дигиталните устройства“, заключи тя.