Женският национален отбор на България по бадминтон, който в неделя спечели сребърните медали на европейското отборно първенство в Казан (Русия), си осигури участие на световния отборен шампион, който ще се проведе в китайския град Куншан от 15 до 22 май. 

Националките се завърнаха тази сутрин в София след историческия успех и няколко часа по-късно дадоха пресконференция. 

На първенството в Казан за мъже и жени участваха 40 отбора, а България победи на два пъти втория поставен тим на Испания, а на финала загуби с 1:3 от силния отбор на Дания, който триумфира с второ поредно злато. 

Женският тим на България е в състав Петя Неделчева, Линда Зечири, Стефани Стоева, Габриела Стоева и Мария Мицова с треньор Орлин Цветанов. 

"Много съм щастлив, че доживях след 35 годишна треньорска кариера да видя толкова много журналисти. В отбора имаше четири жени и половина, но половинката (Мария Мицова) е бъдещето. Освен това този отбор се състои от пет изключителни индивидуалистки, казвам го в най-добрия смисъл на думата. Всяко едно от тези момичета иска да се докаже. В момента се води борба между Линда Зечири и Петя Неделчева за квота за олимпиадата. Успяхме да създадем един отбор, който да се бори заедно. Между нас са се случвали какви ли не неща, но там бяхме един колектив. Борбата между тях е честна и нищо, че съм личен треньор на Петя за мен няма значение кой ще отиде. Двете сестри са на границата да се класират за олимпиадата. Предстоят им още осем турнира и аз съм убеден, че те ще се класират, защото го заслужават. Всички тези момичета се бореха заедно. Там имаше един колектив, който се бореше единно", каза на пресконференцията Орлин Цветанов.

"Линда беше номер 1, имаше не леката задача да играе срещу първите ракети на другите отбори, но най-важна беше играта й на двойки, където тя се справи страхотно. Петя беше стълб на отбора. Изигра 11 мача, но на финала не й достигнаха физически сили. Записа 8 победи и 3 загуби, две от тях на финала. Стефани Стоева е нашата звезда. Игра на четири сингъла и спечели всичките, въпреки че игра с контузия на коляното. Габриела беше стабилна, какво винаги, а Мария Мицова нямаше загуба на този турнир в четири мача", каза още Цветанов. 

Момичетата също бяха много щастливи от успеха. 

"Колективът, който изградихме още тук на лагера, беше на голямо ниво. Още от заминаването имаше атмосфера в отбора и всички бяха настроени да се раздадат и да се борят докрай. Групата ни не беше лесна срещу номер 2 Испания и никой не очакваше да бием още на първата среща. Ние обаче като отбор имахме цел да бъдем първи в групата. За нас да сме лидери беше основното. Преди две години имахме бронзовия медал. Федерацията ни постави цел да постигнем отново бронза, но ние надминахме този резултат. По мое мнение най-тежка беше срещата с Турция, защото както всички знаят техен треньор е бившият наставник на сестри Стоеви - Гюнтер Хубер и имаше напрежение и се радвам, че успяхме да се справим. Отборът постигна голям успех, раздадохме се всички максимално. Надявам се в бъдеще да има по-млади състезатели и по-големи успехи", заяви Петя Неделчева. 

"Благодаря на министерството и федерацията за добре проведения лагер и подготовка за това първенство. За нас наистина нямаше нищо друго, освен този турнир. Бяхме много концентрирани да дадем най-доброто от нас за България и мисля, че го постигнахме. Имаме сребърни медали, но в моето съзнание те остават златни, защото победихме два пъти Испания, където играе световната шампионка. Никога няма да забравя тази емоция", добави Линда Зечири.
"Благодаря на момичетата за прекрасната седмица в Казан. Показахме, че сме един много силен отбор и когато сме единни никой не може да ни победи. Горда съм, че съм в този отбор", заяви Стефани Стоева. 

"За мен беше огромна чест да съм в този отбор. Ние с цялото си сърце искахме да се борим и показахме на цяла Европа, че малка държава като България има много силни състезателки. Дори и на финала можехме да спечелим", добави Габриела Стоева. 

"За мен е чест да играя редом до тези четири състезателки. Те са на върха на българския бадминтон. За мен беше повече от великолепно да съм в отбора", заяви Мария Мицова. 

Орлин Цветанов допълни, че е направил план за участие в турнири на Петя Неделчева до края на април. Тя ще участва на състезания в Австрия, Германия, Швейцария и Азия, а основната й цел е медал от европейското първенство от 26-и април до 1-и май във Франция. 

Линда Зечири и Стефани Стоеви също има програма за участие в турнири до европейския шампионат. 

Кои български състезателки по бадминтон ще се класират за олимпийските игри в Рио де Жанейро ще стане ясно на 2 май. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS