Продължават да са силни ветровете на връх Шиша Пангма, където на 3 май изчезна българският алпинист Боян Петров. Лошите атмосферни условия не позволяват на спасителните хеликоптери на „Симрик Еър“ да излетят. Спасителите и пилотите са в подножието на върха в селището Нялам в готовност да започнат издирването.

Това съобщи за „Дарик“ Каруна Манандхар от авиокомпанията. В случай че вятърът не стихне, те ще пренощуват в тибетското село и ще продължат мисията си утре, както впоследствие стана ясно, че ще бъде.

Защо надеждата за Боян Петров е да бъде в лагер 2?

Екипът се състои от трима пилоти и трима спасители, сред които е алпинистът с няколко световни рекорда Мингма Шерпа. Два са маршрутите за полет до мястото, откъдето ще започне претърсването. По-рано тази седмица Шерпа каза, че според него Боян Петров може да е в заледен участък между трети лагер и върха.
 
„Симрик Еър“ е извършвала множество такива операции, но за пръв път извън Непал, посочи Каруна Манандхар от авиокомпанията.
 
„Два от хеликоптерите ни излетяха сутринта с екипажа и оборудването, пресякоха границата и в момента се намират в селището Нялам в Китай. Не можаха да се издигнат заради силния вятър. Налягането от вятъра е твърде голямо, затова вертолетите са кацнали в Тибет. В постоянен контакт сме с нашите капитани и пилоти“, заяви Манандхар.
 
„В екипа има специалисти по спасяване. Ако видят възможни следи, ще започнат да летят над този район и ако видят нещо, могат да кацнат. Ако няма подходящо място за кацане, не е проблем. Хората, които са в екипа, са специалисти по спасяване с въже. Те са в състояние да се спуснат от хеликоптера и да проведат наземна акция по издирване и спасяване“, допълни Каруна Манандхар, цитирана от Dariknews.bg.
 
„Провеждали сме много такива спасителни операции, но не в този район. Той е в Китай, извън Непал, извън нашата страна. В Непал сме извършвали множество акции по издирване и спасяване. Преди няколко месеца, например, намерихме двама тайвандски алпинисти. Единият, за щастие, беше жив. Направихме две акции с въжета. Спасили сме много хора в Непал, но извън страната сме за пръв път“, допълни тя.

„Зависи от ситуацията, от условията, при които се намира. Ако е бил в лагер, се надяваме, че е жив. Целта ни е да го намерим жив, но зависи колко високо можем да стигнем. Имали сме подобни случаи и преди. Ще направим най-доброто, на което сме способни“, посочиха още от авиокомпанията.