Новоизбраният президент на Българската федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев изрази положително мнение относно работата на треньора на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов. Неговото име беше замесено в корупционен скандал преди няколко месеца, заедно с това на сина му. 

По-рано днес на заседание Антон Коджабашев беше избран да заеме мястото на досегашния бос на централата Ариф Маджид.

Знам, че поемам един нелек път, но аз този път съм го вървял в положение на дълги години. Знаете, че от 2000 година, близо до 2010 година с малко прекъсване, бях президент на федерацията и федерацията тогава нямаше запори от НАП, нямаше такива проблеми и скандали, каквито има сега“, сподели Коджабашев непосредствено след избора му отново да застане начело на централата.

България може да остане без щангисти в Париж

До този момент той беше член на Управителния съвет. Каква обаче е визията му за следващите години и ще остане ли треньор Иван Иванов?

„Това не е въпрос към мен. Това е въпрос на нашето мнение. Моето мнение е, че Иван Иванов се справя много добре с всичко, което му се постави. Един изключително разумен човек в сферата на спорта, един много добър треньор в залата, човек, който се разбира от работа, все пак е олимпийски шампион, няколко пъти световен шампион, многократен рекордьор,  човек, на който може да му се има доверие.

Запитан за корупционния скандал, в който беше замесен треньорът Иван Иванов и неговият син, който носи същото име, Коджабашев обяви:

Аз мога да мисля върху неща, които познавам детайлно. Мога да мисля, мога да знам неща, в които съм участвал, в които имам някаква  информация и някаква представа. За този случай аз не знам нищо, освен това, което видях от вас, медиите. Не мога да коментирам нищо. Аз тепърва ставам президент на федерацията. Досега не бях. Нищо не мога да мисля, тъй като има разследващи органи, които трябва да си свършат работата и ще ни кажат виновен, невинен, и тогава ще ви кажа. Питайте стария вече президент, той лично твърди, че му е давал подкуп. Ето го, тук е.

Антон Коджабашев вече беше президент на централата, но по негово време беше отнет лицензът на федерацията заради допинг скандал.

Да, заради допинг скандал от 2008 година. И тогава, разбира се, пак на прицела бях аз като президент. Естествено, че всеки един ръководител на всеки спорт се притеснява от какво ли не. Утре да няма сериозни контузии. Видяхте с Карлос Насар, което стана, сряза си с сухожилието. Това са неща нормални от живота. Но с допинга, аз не мога да съм 24 часа да съм със спортистите едновременно и непрекъснато до тях и да ги следя“, каза Коджабашев.

Това, което правим, е да има редовни антидопингови проби. Ще го правим и за вбъдеще. Те и без това идват прекалено много от чужбина. Така че това са нещата, които държат пулса на всеки един спортист, всеки един щангист, да бъде до там сигурен в това, което взима, че да няма никакви негативни последствия“, завърши новият стар президент.