Елиуд Кипчоге избяга най-бързите 42195 метра в историята, след като преодоля маратонската дистанция по пистата за Формула 1 в Монца за 2 часа и 25 секунди, оставайки само на секунди от считаната за невъзможна граница от 2 часа.

32-годишният лекоатлет подобри с над 2 минути настоящия световен рекорд от 2:02:57 на сънародника си Денис Кимето от Берлин 2014. Неговото постижение обаче няма да бъде считано за нов рекорд заради факта, че не бе постигнато в състезание и заради помощта от пейсмейкъри.

Опитът за преминаване на двучасовата бариера бе организиран от Найк. Освен Кипчоге в него участваха още двама видни маратонци - еритреецът Зерсенай Тадесе и етиопецът Лелиса Десиса.

Уникален опит: Маратон за под 2 часа?

Те бяха подкрепяни от елитна група от пейсмейкъри, както и от кола, която поддържаше скоростта, нужна за преминаване под 2 часа.

Тадесе и Десиса обаче не издържаха на бясното темпо и изостанаха още преди половината на трасето. 35-годишният Тадесе, световен рекордьор на полумаратон, завърши за 2:06:51, а 26-годишният Десиса за 2:14:10.

През 2014 специализираното списание "Runners World" направи предвиждане, че в нормални състезателни условия границата от 2 часа няма да бъде преодоляна до 2075.

За успешно постигане на целта Кипчоге трябваше да изминава всеки километър средно за 2 минути и 51 секунди. До 30-ия километър той успяваше да поддържа темпото, но в края намали минимално скоростта си и в крайна сметка остана на 25 секунди от целта.