42195 метра - толкова дълъг е един маратон и всеки, който е успявал да завърши гросмайсторската дистанция знае колко трудно е това и колко усилия и воля изисква.

Маратонските бягания от години са обект на много анализи и изследвания, а през годините както и във всяка друга лекоатлетическа дисциплина, постиженията се подобряват и световният рекорд става все по-впечатляващ. В едно обаче специалистите винаги са били единодушни - че маратон не може да бъде избяган за под 2 часа.

Е, в съботната сутрин ще разберем, дали това е така! Защото трима от най-добрите маратонци в света ще се впуснат в опит да изминат 42195 метра за по-малко от 120 минути!

Към момента най-доброто постижение е на Денис Кимето (Кения), който през 2014 измина Берлинския маратон за 2 часа, 2 минути и 57 секунди.

Вълнуващият опит се организира от Найк, а в предизвикателството се включват кениецът Елиуд Кипчоге, Зерсенай Тадесе от Еритрея и Лелиса Десиса от Етиопия.

Кипчоге е настоящият олимпийски шампион в маратона и изглежда с най-голям шанс да постигне немислимото. Неговото най-добро постижение е 2:03.05 часа.

Тадесе е световен рекордьор на полумаратон (58:23 минути), а Десиса е двукратен шампион на Бостънския маратон с най-добро време 2:04.45 часа.

За да влезе в двата часа обаче всеки един от тях ще трябва да подобри най-доброто постижение до този момент с около 3%. Това ще изисква впечатляващо подобрение на темпото, което според спортните изследователи е извън човешките възможности.

От Найк обаче решиха въпреки това да опитат да постигнат немислимото в своя проект, озаглавен "Breaking2". За целта те поеха пълен контрол над подготовката на тримата като дори им платиха, за да съсредоточат усилията си върху това вместо да участват в маратоните в Лондон и Берлин.

Мястото на вълнуващото за целия лекоатлетически свят събитие ще е пистата в Монца, на която сме свикнали да виждаме болидите от Формула 1. Мястото е избрано след внимателен анализ на възможните локации заради добрите климатични условия и удобни завои.

20 елитни пейсмейкъри ще трябва да помагат на триото като поддържат постоянно определена скорост. Те ще тичат и във формация, така че да пазят тримата от вятъра. Това обаче е против атлетическите правила, заради което и постижението в събота сутрин няма да бъде валиден световен рекорд, дори и такъв да бъде постигнат.

За постигане на невъзможно от Найк наеха цял екип от треньори, нутриционисти и медицински лица, които да следят случващото се с атлетите в подготовката им и по време на опита. Хора на скутъри пък ще носят енергийни напитки на тримата, за да не губят допълнителни важни секунди.

Според гиганта за спортна екипировка обаче най-голямото предимство трябва да дадат специалните нови модели маратонки, които според Найк подобряват ефективността дори на тези великолепни атлети с 4%.

Любопитното е, че по време на бягането на пистата в Монца няма да има журналисти, както и фенове. Целта е тримата маратонци да бъдат максимално съсредоточени върху бягането си.

Хубавата новина е, че Breaking2 ще бъде излъчвано чрез онлайн стрийм като той започва в 6:45 часа българско време в събота сутрин. 2 часа по-късно пък ще имаме отговор, дали човек може да измине 42195 метра за по-малко от 120 минути.