Красота, изящество, стил... България, фолклор, любов... Традиция, Ювиги хан, розетата от Плиска. „Космическата звезда на българите“. Седемлъчев бронзов медальон. Всичко това нахлува в главите на феновете, още щом зърнат ансамбъла по художествена гимнастика.

Един детайл, само един, успя да накара всеки от нас да се замисли за онова, което тече в кръвта ни, за предците ни, за Средновековието и прабългарите. Едно-единствено съчетание на гимнастичките направи така, че да се върнем назад в историята на България и едновременно това да ни накара да се чувстваме горди.

Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова изпълняват една от двете си композиции по музика с фолклорни мотиви на композитора Георги Андреев – "Ювиги хан". Треньорският щаб отново заложи на успешната марка – българските традиции.

Но и това се оказа малко! Новите трика на момичетата притежават символ, който впечатлява. Момичетата носят на гърдите си розетата от Плиска. Уникалният по рода си артефакт е наричан от някои „Космическата звезда на българите“.

Прочутият символ направи впечатление още с първото изиграване на съчетанието с пет ленти. Целият екип, в това число и Илиана Раева, са взели решение именно този знак да грее при всяко изпълнение на „Ювиги хан“.

„Това е много силен знак, символ, който освен подготовката, да ни вдъхва още сила и енергия. Искам момичетата да се чувстват велики“, разкри пред Gong.bg треньорът на ансамбъла Ина Ананиева.

Малко хора знаят, но символите от розетата са изобразени и от вътрешната страна на левия ръкав на триката. И носят допълнителна, скрита сила на великите ни прадеди.

Всеки отделен елемент е изработен до последния детайл от прецизните пръсти на Росица Савчева, момичето, което винаги шие екипите на грациите.

Всяка от грациите има "свой" различен символ, който се намира на върха на нейната "лична" розета, специфичен за нея и темперамента й.

Според историка Веселин Бешевлиев знаците и лъчите на розетата са свързани с познатите от древността седем планети (към които влизат Слънцето и Луната). В действителност розетата от Плиска е прабългарски аналог на известната от древността "Звезда на маговете", още "Велик ключ на Соломон", използвани за предсказания (Wikipedia).

Анализите на древноиранските астрономически знания, съпоставени с уникалния български календар, разкриват, че лъчите отразяват дните от седмицата. Най-голямо внимание обаче се обръща на изобразения на гърба знак IYI, който се тълкува по различни начини, но най-често е сочен за символ на небето.

Днес розетата се смята за истински символ на принадлежността към големия род на българите. Поставяйки на гърдите си този знак, потомците на Кубрат, Аспарух, Крум и Омуртаг свидетелстват за кръвната си връзка със създателите и строителите на България. Носейки розетата у себе си, нашите сънародници имат най-великия съюзник и коректив за бъдещето си - силата и мъдростта на своите велики предци.(bolgari.net)