В почивния си ден националният отбор на България по художествена гимнастика, който се подготвя на лагер в Япония, предприе пътуване с лодка по свещената река Могами, която е една от трите най-бързо течащи реки в Япония и всички бяха задължени да се качат с предпазни жилетки в лодката.

Разходката предложи на нашата делегация уникално красиви природни пейзажи, имаше екскурзовод, който разказа за огромното значение на реката като воден търговски път за района през Средновековието.

След разходката с лодка последва пресъздаване на един специален японски ритуал, който се казва "нагаши сомен" или в превод течаща юфка. В този обичай едни много тънки оризови спагети се готвят, след което се пускат в един дълъг, пълен с ледена вода бамбуков улей, след което се вадят с бамбукови пръчици и се потапят в специален сос. В такива улеи понякога се пускат череши или други плодове, за да се охладят през лятото.

Третата атракция, която любезните японски домакини показаха на българския национален отбор по художествена гимнастика бе играта суика ари. В нея със затворени очи и една пръчка играчът се опитва да достигне една диня и през цялото време е ориентиран от хората отстрани на къде да върви - напред, назад, наляво или на дясно. Играта бе съпроводена с много смях и веселие.

Последва почерпка за нашите момичета - традиционни японски череши, замразени по специален начин и традиционно японско сладко.

Следващата спирка в почивния ден на нашите момичета бе среща с деца, които ги посрещнаха изключително любезно, а децата специално им посвириха на традиционния японски инструмент Кото, като българските гимнастички освен, че се насладиха на страхотните мелодии, опитаха и те да посвирят на кото.

Последва посещение на Розовата градина (Хигаши сава) на Мураяма (Мураяма за Япония е като Казанлък за България) и там се намира Розовата долина на Япония. В района на градините също има оформен кът на България, който момичетата с интерес разгледаха. В целия град е пълно с българския трибагреник, включително се вижда качен високо и на сградата на пожарната, а домакините не крият радостта и гордостта си от това, че такива големи шампионки като българския национален отбор по художествена гимнастика е избрал точно техния град за своята пред олимпийска подготовка.

Доброволци на драго сърце помагат на грациите в Япония

Вечерта бе дадена вечеря на която от японска страна присъстваха кметът на град Мураяма г-н Такао Шифу, г-н Кацухико Ягучи шеф на отдел “образование за цял живот”, както и отговорник за събитията, свързани с олимпийските игри в Токио през 2020 към общината на град Мураяма, настоящия председател на Общинския съвет на Мураяма г-н Чоонан, както и бовшия - г-н Мори, г-н Нишизука - член на Общинския съвет на град Мураяма, а от българска страна - главния мениджър на национален отбор - жени Бранимира Маркова, старши - треньора на националния ансамбъл Весела Димитрова и нейния помощник Михаела Маевска, личният треньор на Боряна Калейн Марияна Памукова, както и Боряна Калейн като представител на индивидуалните гимнастички, а Симона Дянкова от ансамбъл-жени, както и официалният фотограф на БФХГ Анна Недкова.

Домакините бяха приготвили по специален начин едно от най-крехките меса в света - ямагата гю - телешко месо по уникално приготвена рецепта, специално за нашите гимнастички.

Михаела Маевска показа на вечерята олимпийския си медал от Рио, което предизвика истински фурор сред домакините, те я помолиха д разкаже за самата Олимпиада, за това как тя е тренирала, какво е било през нейното състезателно време и слушаха с огромен интерес разказа ѝ.

Грациите ни се подготвят в Япония за най-важното състезание за годината – Световното първенство в Баку, Азербайджан, което ще се проведе от 16 до 22 септември. Само три дни по-късно в Пловдив момичетата ще участват в шоу-спектакъл под надслов „Пловдив посреща Златните момичета”. Билети вече се продават в онлайн мрежата на EPAY-GO, както и на касите на Easy Pay.