Вая Драганова от клуб Левски Триадица спечели второто контролно състезание на националния отбор индивидуално девойки, което се проведе вчера в зала "Раковски".

Резултатите от тези контролни ще бъдат валидни за определяне на двете гимнастички на България, които ще участват на олимпийската квалификация за Младежките олимпийски игри през февруари месец в руската столица Москва. Младежките олимпийски игри ще се проведат през септември в Буенос Айрес (Аржентина), а квотите ще се раздават на квалификацията в руската столица от 12-и до 15-и февруари.

На квалификациите могат да участват по две гимнастички от страна, а за олимпиадата ще се класира само една представителка от държава. Класиралите се до 18-то място за многобой в Москва ще участват в младежките олимпийски игри. Съставът на българския отбор ще бъде ясен непосредствено преди заминаването за състезанието, като ще се вземат предвид резултатите от контролните, както и моментната форма на състезателките. След Драганова в класирането следват Елизабет Йовчева (Чар ДКС, Варна), Анна Келман (Чар ДКС, Варна), Татяна Воложанина (Левски Илиана) и Вероника Любчова (Авангард, София).

В генералното класиране от двете контролни начело е Елизабет Йовчева, следвана от Вая Драганова, Татяна Воложанина, Анна Келман и Вероника Любчова. Новоизбраният президент на Техническия комитет към Европейския съюз по гимнастика Мария Петрова и президентът на БФХГ Илиана Раева бяха изненадани от всички в залата. Те бяха посрещнати с много аплодисменти и поздравления във връзка с изключителната чест за България с избора на Мария Петрова. Директорът на националните отбори Деспа Кателиева подари красив букет на Илиана Раева, а старши-треньорът на национален отбор девойки индивидуално Силвия Стойнева изненада с огромен букет Мария Петрова. Всички пожелаха на Мария Петрова успешна и ползотворна работа и поздравиха Илиана Раева за успешната политика, която следва българската централа./БТА