Днес, 30-и август 2017-а година се навършват точно 30 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. 

Костадинова общо шест пъти е ликувала със световни рекорди. Олимпийска шампионка е от Атланта ‘96 и сребърна медалистка от Сеул ‘88.  

Двукратна световна шампионка на открито в Рим ‘87 и Гьотеборг ‘95. Носителка на 5 титли от първенства на планетата в зала – Париж ‘85, Индианаполис ‘87, Будапеща ‘89, Торонто ‘93 и Париж ‘97. Европейска шампионка от Щутгарт ‘86. Притежателка на 4 златни медала от първенства на Стария континент в зала – Пирея ‘85, Лиевен ‘87, Будапеща ‘88, Париж ‘97. 

България може да се похвали с най-стария действащ рекорд в атлетиката

Костадинова: Рекордът не е мой, а на България

На 30 август 1987 г., по време на Световното първенство в Италия зрителите по трибуните на  Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата, напомня bgolympic.org. Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина.

Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила абсолютно превъзходство в дисциплината и побеждава навсякъде. Стефка прави своя „скок на живота“ пред очите на своя кумир. Миг след кулминацията на вечерта, камерите показват на трибуните срез зрителите Сара Симеони, олимпийската шампионка от Москва 1980 г. аплодира от сърце момичето, което я боготвори.

След като преодолява без проблемно квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни. Преодолява 2009 см от втория опит, което и до днес е световен рекорд на скок височина за жени.

Костадинова с позиция за идеята за премахване на рекордите

„И Костадинова полетя...“,  „Стефка прескочи света“…, „Костадинова лети към звездите“, „Великолепната Стефка“…, „Най-високата дама на планетата“… Това са само част от заглавията, с които световните медии отразяват уникалния рекорд на българката.

Особено колоритен е разказът на кореспондентите на вестник „Советский спорт“ в Рим: „Вече осигурила си световната титла, Костадинова пропуска рубежа на собствения си световен рекорд и се прицелва в 209 см. И новото върхово постижение става факт! При това Стефка преодолява рекордната кота с невероятна лекота – красноречиво доказателство за наистина неизчерпаемите възможности на тази великолепна атлетка.“