Системата на спорта има нужда от промяна, която трябва да се случи като се заимства най-доброто от опита от миналото и за която трябва да работят всички държавни институции.

Около това становище се обединиха участниците в Обществения дебат за развитието на спорта в България, който се проведе в Гранд хотел „София“ по инициатива на Експертния съвет, създаден от Министерството на младежта и спорта за осъществяване на държавната политика в областта на спорта.

В дискусиите участваха министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, председателят на Експертния съвет проф. Цено Ценов, бившите министри на спорта проф. Свилен Нейков и Петър Стойчев, бившият шеф на ДАМС Симон Спасов, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, университетски преподаватели, бивши спортисти, треньори, ръководители и спортни деятели. Членовете на Експертния съвет и гостите на дебата представиха основните проблеми пред развитието на българския спорт, направиха редица предложения и очертаха конкретни стъпки за развитието и управлението на системата на спорта. Повечето изказващи се обединиха около мнението, че функциониращата в момента система на спорта има сериозни проблеми, не е съвременна и трябва да се търсят пътища за развитието й.

Общественият дебат започна с презентация на проф. Дашева за състоянието на българския спорт, в която тя представи кратък обзор за състоянието на системата, причините за това състояние и действията, които трябва да бъдат предприети. В последвалите изказвания се очертаха няколко групи въпроси, свързани с развитието на спорта за всички, детско-юношеския спорт, елитния спорт, проблемите с базата и с финансирането, научното осигуряване на спорта и други.

„Убедена съм, че нова система на спорта ще има и тя ще съчетае в себе си традиции, идентичност, модерност. Имаме нужда от нова система, но не трябва да отричаме миналото и българската индентичност, защото ако пренесем от чужбина каквото и да е, то може и да не работи. В същото време трябва да вървим към онова модерно общество, в което светът днес живее, а в него живее и България. Спортът има нужда от приемственост и последователност, има нужда от организираност, а не от хаос. Най-важното нещо е да решим какви са приоритетите ни в областта на спорта и в рамките на всеки един приоритет да определим конкретни действия, които могат да се случат в най-близко време и такива, които ще извървят дълъг път. Основна задача в близко време е да се направи сериозен анализ на системата и на тази база да се положат основите на една нова система и да се очертае това, което предстои да бъде реализирано“, каза проф. Дашева.

Експертният съвет ще обобщи дискусиите от Обществения дебат и ще направи предложение за сформиране на работни комисии, които да работят по основните проблеми на системата на българския спорт. Ще бъдат изготвени ясни и конкретни предложения.