Невероятен пример за братска любов и подкрепа бе демонстриран в последния кръг от Световните серии по триатлон.

Едни от най-добрите състезатели в тежката дисциплина, включваща плуване, колоездене и бягане, са братята Джони и Алистър Браунлий.

В последното състезание за сезона в Мексико Джони се бореше за успеха в генералното класиране като имаше шансове да изпревари лидера Марио Мола от Испания, ако спечели надпреварата и в същото време Мола не завърши по-напред от четвърто място. В същото време Алистър, който стана олимпийски шампион в Рио, завършвайки пред брат си, нямаше шансове за генералното класиране, тъй като бе пропуснал няколко от първите състезания за сезона.

Всичко вървеше чудесно за Джони, който водеше комфортно състезанието, навлизайки в последния километър от бягането, когато жегата и изтощението започнаха да дават отражението си и Джони почна да се клатушка, едва държейки се на краката си.

Южноафриканецът Хенри Шуман, спечели бронза в Рио, изпревари Джони и спечели състезанието. Алистър обаче се притече на помощ и буквално пренесе брат си в последните няколкостотин до финалната линия, осигурявайки му второто място,

Джони се строполи на земята, а брат му разкри, че състоянието му е щяло да бъде "близо до смъртта, колкото може да бъдеш в спорта", ако не е получил незабавна медицинска помощ.

Мола завърши пети и така испанецът все пак триумфира в генералното класиране с едва 4 точки. Второто място на Джони на подиума бе оставено празно, но медицинските лица успокоиха, че това е само мярка за безопасност.

"Ако беше припаднал преди финалната линия и нямаше медицинска подкрепа, можеше да е много опасно. Беше естествена човешка реакция за брат ми, но щях да го направя за всеки. Мисля, че беше близо до смъртта, колкото може да бъдеш в спорта."

Двукратният олимпийски шампион все пак успя и да разкритикува, макар и на шега, брат ми: "Щеше ми се люлеещият се идиоти да си беше преценил силите и да спечели състезанието. Можеше да подтичква в последните 2 километра."

След състезанието имаше спекулации, че резултатът на Джони може да не се зачита заради помощта, оказана от Джони, но от световната триатлон федерация не взеха подобно решение. "Журите на състезанието се срещна и се съгласи със състезателните съдии, и резултатите официално ще останат, каквито са", споделиха от организацията в Туитър.