Кралев обяви: Скоро отварят реновираните зала "Фестивална" и стадион "Академик"

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри спортния празник във Варна по случай Световния ден на предизвикателството и даде старт на международния „Маратон Варна 2017“. Близо 500 лекоатлети от 15 държави се състезаваха в оспорваните бягания на 8,4 км, 16,8 км и 42,195 км. Много любители от всички възрастови групи и деца се включиха в масовия крос на 2 км.

Варненският маратон се организира за втора поредна година и се очертава като един от най-силните у нас. В състезанието участваха почти всички най-добри наши бегачи и представители на водещите световни школи Кения, Етиопия и Мароко. За призьорите бяха отредени 44 индивидуални парични премии от общия награден фонд в размер на 49 000 лв. Първите 40 финиширали в масовите бягания получиха много предметни награди – сакове, анцузи, шапки и др.

Трима мароканци бяха най-бързи при мъжете в класическата дистанция 42,195 м. Победителят Абделади Таяр даде време 2:20,25 часа, като изпревари първия в миналогодишния маратон Ахмет Насеф и Юсеф Сбааи. Абделади Таяр повтори успеха си от маратона в Стара Загора. Така той запази шансовете си да спечели джакпота от 20 000 лв., ако триумфира и в третия голям български маратон от веригата „Бягането – начин на живот“ в София на 14 октомври.

Красен Кралев допълни, че съвсем наскоро врати ще отворят реновираните зала „Фестивална“ и стадион „Академик” на 4-ти км.

„Съоръженията са много, всички градове имат нужди от зали. Ще продължи и програмата ни за подпомогане на отборите от футболната Професионална  лига за изграждане на терени и осветление. Опитваме се в рамките на бюджета да помогнем на всички и най-вече на по-важните в социален аспект спортни проекти и съоръжения. Голямата подкрепа от избирателите и спортната общественост ни амбицира да работим още по-мотивирано и с още по-голям хъс, за да помогнем на българския спорт”, допълни министърът.

Кралев говори и за очакванията за предстоящата зимна Олимпиада. Той определи представянето на Александра Жекова и Радослав Янков като „българско чудо в сноуборда“ и изрази надежда, че младата и талантлива Катрин Маноилова ще направи силна кариера в шорттрека и може да се пребори за олимпийски медал.

Министърът отново похвали и организацията в Българската федерация по художествена гимнастика, която в провежда кръг от Световната купа в София.

„Състезателките от ансамбъла вече дадоха заявка да бъдат сред големите световни звезди. Невяна Владинова също започна годината с летящ старт“, посочи Красен Кралев.

Според него, успехите им се дължат на сериозната работа във федерацията.

„По същия начин се работи и в българската борба, където е нужно време, за да дойдат резултатите от започналата реформа. Липсата на силна вътрешна конкуренция е един от проблемите на спорта ни, но мисля, че с годините ще го преодолеем, ако се работи правилно и всеки в системата си изпълнява задачите“, каза още Кралев.

Министърът акцентира и върху факта, че разполага с възможността да работи и мисли в дългосрочна перспектива за българския спорт.

„На изборите господин Борисов получи за трети път мандат като премиер. В историята има само трима души, които са били избирани за премиери повече от него. Това променя хоризонта на българските политици, който досега бяха в изпълнителната власт между две и четири години. Краткият срок пречи да мислиш в перспектива, всеки гледа да реши проблемите в краткосрочен план. А сега за първи път хората казват: „Искаме спокойствие, даваме Ви доверие, работете в дългосрочен план за развитието на държавата“. Всеки министър вече има възможност да мисли за втори, за трети мандат. Това ни дава правото да мечтаем и да работим за един по-дългосрочен период. Ние знаем, че проектът за физкултурните салони в българските училища няма да бъде завършен в рамките на мандата, но сме длъжни да го стартираме, за да се постави акцент, че подценявайки физическото възпитание, нямаме шанс да очакваме сериозни резултати в спорта“, заяви министърът.

Красен Кралев очерта като основен приоритет и безкомпромисната борба с допинга. Той призова да бъде изчистен имиджът на България като държава, в която се приемат забранени субстанции.

Свързани материали

  • Министър Кралев награди Мария Гигова с най-високото държавно спортно отличие Министър Кралев награди Мария Гигова с най-високото държавно спортно отличие
  • Красен Кралев отново е министър на спорта Красен Кралев отново е министър на спорта
  • vesti.bg vesti.bg
профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Красен Кралев зала Фестивална Академик

Други спортове