Световният шампион по шахмат Атанолий Карпов, който прие поканата за шахматна среща със следователи и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), заяви, че е запознат с родния шахмат и обясни, че работи активно с българските си партньори.

Срещата между Анатолий Карпов и любители на спорта у нас бе организирана от члена на ВСС и председател на Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия - Ясен Тодоров. Атаналотий Карпов пристигна в сградата на ВСС в компанията на Главния прокурор – Сотир Цацаров.

Сред официалните гости бяха Курат Пулев, Христо Йовов, които демонстрираха своите умения на дъската, а сили с Карпов премериха и две от надеждите на българския шах Надя Тончева и Константин Георгиев. 

„Благодаря. Приветствам всички на този шахматен празник. Много приятна среща. България е страна с традиции в шаха. Малко известен факт е, че първата пощенска марка свързана с шахмата е отпечатана в България през 1947 година. Малко хора го знаят, но е така. Аз съм запознат с българския шахмат отдавна и със забележителни ви гросмайстори. Сега ние работим активно заедно. Открих преди време школи в Албена и Поморие, а миналата година и в София. Сега дойдох в забележителния град Стара Загора за турнира „Тракийско конче“. Договорихме се в различни градове на България да създаваме шахматни клубове, така че ще работим съвместно. Но тук съм не само по шахматни дела, защото аз съм президент на Международната асоциация на фонда за мира. Имаме много работа в областта на мироопазването“, започна Карпов.

„Трябва да се обединим и да работим за решаване на общите ни проблеми - международния тероризъм, където оценките на България и Русия са еднакви и трябва да работим заедно. Ние сме два братски народа и се намираме в навечерието на отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България. Поздравявам ви“, каза още Карпов.