Тоталният хегемон в професионалния бокс през последните 15 години Владимир Кличко сложи край на кариерата си. Кариера, с която не просто ще бъде запомнен през поколенията, а която вече е оставила следа в съзнанието на обикновения зрител, на прохождащия в този спорт състезател, на всеки дръзнал да гледа поне секунда от проявите му на ринга.

Кличко обяви края на своята кариера

Кличко сваля ръкавиците на 41-годишна възраст, а зад себе си остави всичките си пояси. Онова, което никой не може да му вземе обаче е славата на шампион – световен и олимпийски.

По време на аматьорската си кариера украинецът ниже победа след победа или общо 134 в 140 мача, 65 от които с нокаут. През 1993 година той триумфира с европейската титла при младежите, а година по-късно печели и сребърното отличие на световното първенство.

През 1996 година остава втори на европейското в Дания, губейки финала срещу Алексей Лезин. Успява да вземе своя реванш няколко месеца по-късно в полуфиналите на олимпийските игри в Атланта, където в последствие се окичва със златото.

Кличко освободи пътя на Пулев към титлата на Джошуа

Дебютът му на професионалния ринг е през ноември 1996 година и само четири години по-късно той окупира световния връх. Печели титлата на Световната боксова федерация (WBO) срещу Крис Бърд и го прави безапелационно. Това е 35-ата му победа в 36 мача.

През март 2003 година обаче южноафриканеца Кори Сандърс успява да му отнеме престола. Шампионското сърце на Кличко не може да се предаде току така и само година по-късно атакува Ламон Бюстър, но отново претърпява загуба.

Пораженията не сломавят украинеца, а напротив. Той започва отново похода си към световната титла и този път е категоричен. Следват 22 поредни победи и 11 години доминация на професионалния ринг. 

Владимир Кличко: Вече мисля за отказването си!

Краят на историята може би е известен на всички. Паметна дата в кариерата на Кличко е 28.11.2015 година. Тогава боксьорът в тежка категория претърпява загуба пред 65 000 зрители на стадиона в Дюселдорф от Тайсън Фюри, която му коства всички пояси.

Впоследствие титлата на IBF e овакантена и Кличко излиза за един послед сблъсък срещу британеца Антъни Джошуа. Отново загуба, но този път от новия звяр на ринга. Колкото и странно да звучи, епичият бой на "Уембли" ще се запомни може би като най-джентълментската битка в историята на бокса. Нокаут и светлините угасват, Кличко е детрониран от престола си. Реванш? По-скоро не, защото шампионът е само и единствено шампион тогава, когато знае, че му е време да се откаже.