Шок за почитателите на Юсейн Болт. Ямаецът беше победен във финала на 100 метра на Световния шампионат по лека атлетика в Лондон.

Световният рекордьор бе развенчан в своето последно индивидуално бягане от един от най-големите си конкуренти в последните години - Джъстин Гатлин.

Американецът, който бе световен шампион преди 12 години в Хелзинки пренаписа историята на спринта с този си уникален дубъл на 100 метра, простиращ се в две десетилетия.

Още в полуфиналите по-младият американец и лидер през сезона Крисчън Коулман прояви неуважение към "Мълнията" , като го напрегна с огромна разлика от старта и го победи с минимален аванс.

Болт: Няма да има втори като мен

Във финала ситуацията със страхотната стартова реакция на Коулман и ужасяващата такава на Болт се повтори, а заекът изскочи от 8-ма пътека. От нея Джъстин Гатлин връхлетя първи на финала, а Болт не успя да догони и американския младок. Така легендата на леката атлетика остана трети с 9.95 секунди.

Шампионът Гатлин пък заглуши освиркванията на 50-тте хиляди по трибуните в Лондон със своето фантастично бягане - 9.92 секунди. 35-годишният американски спринтьор е недолюбван от широката аудитория и то в голяма степен във Великобритания, заради своето минало, свързано с допинг провинение, изтърпяно обаче по правилата на съвременния спорт.

Последният финал на Болт в снимки

Сребърният медалист Крисчън Коулман финишира за 9.94 секунди, като със своите само 21 години даде заявка за добро бъдеще в световния спринт.

С победата си на 100 метра в Лондон Гатлин си върна за пораженията, които понесе от Болт на Олимпийските игри в Рио миналото лято и най-вече загубата само с една стотна на финала на Световния шампионат по лека атлетика в Пекин преди 2 години.