България спечели злато при бейзболистите, а Гърция триумфира в софтбола  на Балканиадата, отбелязала 30-годишния юбилея на тези спортове у нас. С  подобен модел на домакинство, София дава пример и променя световните  стандарти с организирането на обединени прояви, което се възприема като  еталон за бъдещето при големите шампионати.

Алкалай за възходите и спадовете на бейзбола и софтбола в България в изминалите 30 години

В бейзбола българите срещнаха на финала тима на Сърбия. Срещата започна  с превъзходство за гостите, но в крайна сметка България обърна хода на  мача и спечели с 20:5. В спор за бронза Румъния победи Гърция. В  софтбола пък представителките на Гърция бяха категорични и надиграха с  9:0 във финала българския тим.

Преди това президентът на Световната конфедерация по бейзбол и софтбол  (WBSC) Рикардо Фракари бе удостоен със званието „Почетен член на БФ  Бейзбол и Софтбол“. Отличието му бе връчено в присъствието на всички  авторитетни гости на Балканиадата от Юрий Алкалай, първи вицепрезидент  на Европейската и президент на Българската софтболна федерация.  Италианецът благодари за званието и сподели, че България е сред  най-активните членове на световното бейзболно и софтболно семейство.

Олимпийската шампионка и член на Изпълкома на Българския олимпийски  комитет Здравка Йорданова връчи възпоменателни плакети от БОК на БФ  бейзбол и на БФ софтбол по случай 30-годишния юбилей на организираната  дейност по двата спорта у нас. Йорданова си припомни как преди три  десетилетия е била една от първите отразявала като журналист тогава  дебютните прояви на тези спортове в България. 

„Надявам се един ден да  видим и българско участие на олимпийски игри, след като двата спорта се  завърнаха в олимпийската програма,“ каза още олимпийската шампионка от  Монреал 1976 г.

Със специални медали за заслуги и принос в развитието на бейзбола и  софтбола у нас бяха отличени Марио Примджанов – първият президент на  Българската федерация и проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА и  вицепрезидент на БОК.

По всеобща оценка Балканските игри преминаха при перфектна организация,  домакините получиха похвали от шефовете на световните и европейски  централи.

България инициира обединените турнири и промени световните тенденции в  организацията на големите бейзбол и софтбол шампионати. По инициатива на  Юрий Алкалай страната ни стана известна с това, че първа организира  обединените шампионати по софтбол, бейзбол и микс софтбол. Това послужи  за пример и бе посочено като тенденция за бъдещите формати в турнирите и  първенствата на световните и европейските централи.

Бейзболът и неговият женски вариант софтболът се завръщат в олимпийската  програма след 12-годишна пауза и са сред петте допълнителни спорта,  които ще излъчат шампиони по време на Олимпийските игри в Токио през  2020 г.