Тройна балканиада по бейзбол, софтбол и слоупич за смесени отбори, чието второ издание се провежда в момента в София, може да се превърне в световна практика. Това обяви президентът на Българската федерация по софтбол и вицепрезидент на тази по бейзбол Юрий Алкалай, по чиято инициатива през 2015 година бе организирано дебютното Балканско първенство по този модел, отново в столицата ни.

Надпреварата в София, в която участват България, Гърция, Румъния и Сърбия, е първото събитие от честванията по случай 30-годишнината на организирания бейзбол и софтбол в България.

Специално за събитието у нас пристигна президентът на Световната бейзболна и софтболна конфедерация Рикардо Фракари.

„Към днешна дата сме в средата на Европа. За съжаление, не може да изкачим по-нагоре по няколко причини – някои обективни, други субективни. Разликата между американците и европейците е в децата. Американското дете вижда камък на земята и го хвърля, българското го рита. По тази причина сме по средата. Не сме зле, но не мога да кажа, че сме и много добре“, коментира Алкалай пред камерата на NOVA.

„През тези 30 години имаше моменти на подем, на застой. Слава Богу в момента сме в подем. Стигнахме до момент, когато българският бейзбол и софтбол броеше 24 отбора в 14 града на България. Момент, в който имаше две дивизии, националните ни отбори в различни възрасти пътуваха в чужбина. Отмина този момент. Останаха най-коравите в Благоевград, Дупница и София, а сега и в Козлодуй. Сега работим по програма за развитие на спорта в малките населени места в София. Едно от нещата, за които току-що се договорихме със Световната федерация е да започнем експеримент за привличане на деца и младежи, наречен „Бейзбол файв“. Той представлява опростена игра, градски вариант на бейзбола, където са залегнали основните правила, но не е нужно игрище, бухалка, ръкавици. Просто с една топка, като тенис топката, на едно игрище 18 на 18, пет срещу пет човека играят и се забавляват, бързо и динамично е и е в духа на младежкото време“.

„Федерацията ни се обезпечава от приятели, от лични жертви. Съпругите ни не са щастливи от този факт. Но полагаме усилия. В интерес на истината Спортното министерство не е съвсем абдикирало. Помага ни в реализиране на проекти на клубно ниво за деца, главно. Надявам се, че чрез тези програми, това балканско да покажем, на министерството и обществеността, че нашият спорт е спорт с главно „С „и има защо да се инвестира“, добави Алкалай.

„Болен въпрос е материалната база. Всеки отбор има нужда от стадион. Ние правим нужното, съвместяваме тренировките. На практика пет клуба на едно и половина игрища. Но имаме договорка и за второто игрище в Национален спортен комплекс „Диана“. Имаме споразумение и с НСА, където ще има игрище за бейзбол, софтбол и крикет. Игрището е готово Международната федерация ще дари част от съпътстващата екипировка, ние ще осигурим останалото и до средата на годината игрището да добие вид. Екипировката на човек струва приблизително 180-200 лева. Има по-евтини и по-скъпи варианти“.

„Ние сме домакин за втори път на едно историческо състезание. За първи път в света двата спорта се събират на едни същи терени, и тези, които участват в състезанията на двата спорта в третия ден се състезават в софтбол за смесени отбори. Президентът на Световната федерация, който сега ни е гост, високо оценяват такива инициативи. Тя ще стане модел за регионалното сътрудничество. В това издание трябваше да има шест държави. Две отпаднаха по финансови причини, така останаха България, Гърция, Румъния и Сърбия“, обясни във връзка с надпреварата Алкалай.

„Юбилеят, в отбелязването сме набелязали много неща, които да се случват тази година. Ще започнем с един купон тази вечер. По-късно през годината ще направим детски турнири за „бейзбол пет“ и в края на годината ще направим турнир за ветерани“, сподели още ръководителят.