Възходът на българското таекуондо продължава с пълна сила. След сериозните успехи на европейското първенство в Унгария, този уикенд родните таекуондисти превзеха Белград, където се проведе силният международен турнир от веригата G-1 Сърбия Оупън 2017, който носи точки за световната ранглиста.

България взе 3 златни, един сребърен и 5 бронзови медала. Участие взеха над 1000 състезатели от близо 40 държави. Имаше дори участници от ОАЕ, Иран, Тунис. България бе представена от няколко клуба - Рамус, Кондор 2000, Гладиатор, Таекуондо фитнес, Херея, Форс - София, Сунг-Ри, които се включиха в битките при мъжете, жените и кадетите.

Златото при мъжете завоюва Митко Джорджев в кат. до 68 кг., който пребори последователно състезатели на Гърция, Сан Марино и силния таекуондист от Русия Габдуларов по пътя към битките за медали.

На полуфинала Джорджев срещна световния вицешампион и бронзов медалист от олимпиадата в Нанджин – белгиецът Мохамед Кетби, кого то елимира със златна точка, а на финала бе категоричен срещу представителя на Гърция с нокдаун.

Бронз за България също при мъжете донесе Калоян Бинев в категория до 63 кг., след изключително силна игра. Той игра в по-горна категория, а не в неговата до 58 кг. По пътя към медала стартира с победа срещу хърватин, а във втората битка имаше за съперник италианеца Симон Крезцен, който е многократен медалист от европейски и световни първенства.

След това той взе много важна победа срещу руснака Руслан Алиев, който е сребърен медалист от световното първенство през 2016 г. Последва много тежка среща с иранеца Амирхюсеин, който впоследствие взе златния медал.

В първия ден други наши двама състезатели взеха златни медали. Световният шампион за кадети Александър Джорджев бе безпощаден в кат. до 57 кг., където в първата среща отстрани без проблем представител на Гърция, във втората победи с огромна разлика 34 на 19 руснака Рамазанов, който е световен шампион на по-ниската категория.

В битката за медал Джорджев се изправи срещу представител на домакините от Сърбия, но въпреки подкрепата на публика и съдии, българина се класира за финала, където се наложи над друг сърбин с 27 на 6.

Също със злато от Сърбия Оупън 2017 се завръща младата надежда на ТК Таекуондо фитнес Георги Тасков. Той премина последователно през сърбин и грък, за да победи на финала италианец, и да вземе златния медал в кат. кадети до 33 кг.

Сребърен мадал спечели Радина Борисова в кат. до 55кг, а бронзови медали спечелиха Денис Димитров от ТК Херея в кат. при кадети до 45 кг., Александра Георгиева от ТК Гладиатор в кат. до 37 кг., Мари Илиева от ТК Таекуондо фитнес в кат. до 59 кг.,Мариела Миланова от ТК Гладиатор.

"Дойдохме, видяхме и не спряхме да побеждаваме. Нашите състезатели пребориха представители на едни от най-силните държави в световното таекуондо и доказаха, че българските успехи, световните ни и европейски титли нямат нищо общо със случайността."

"Вярвам, че ще продължаваме да вървим все по-нагоре в развитието на таекуондо и ще се представим отлично и на Европейското първенство за олимпийски категории, което предстои през декември в България", коментира председателят на БФТ Бинев.