17 август 2008 година не е просто дата в календара, това е ден, който има специално място в историята на спорта. А причината сега да се обръщаме девет години назад е един необикновен спортист – неповторимият плувец Майкъл Фелпс.

Една легенда за живота си след оттеглянето от спорта

Именно на 17 август 2008 година американецът се превръща в първия човек, спечелил осем златни медала в рамките на едни Олимпийски игри. Пекин е сцената, на която Куршума от Балтимор преобръща историята и вдига високо летвата за следващите поколения. На този ден Фелпс заедно със своите съотборници печели смесената щафета 4х100 метра и така се изстрелва в нови измерения.

Топ 10 на най-великте плувци

Великият плувец прекрати активната си състезателна кариера след Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година, а равносметката е зашеметяваща. Той остави зад гърба си 28 медала от най-престижния спортен форум на планетата, постижение непонятно за нито един атлет до момента.

Жената, която краси света на една олимпийска легенда

Онова, което обаче е по-впечатляващо е съотношението – 23 златни отличия, 3 сребърни и два бронзови. Американецът успява да завоюва тези медали на Олимпийските игри в Атина през 2004-а, в Пекин през 2008-а, в Лондон през 2012-а и в Рио през 2016-а години.

След оттеглянето си, Фелпс заяви твърдите си намерения да предаде безценния си опит на млади плувци.