Числото 10 е магнетично за спортния фен. Когато и да се подреждат най-великите постижения в историята на даден спорт, най-предпочитаният вариант е в него да попаднат имената на десетимата, оставили най-дълбока диря в него през годините.

Един от най-любимите български спортни сайтове GONG.BG стана на 10 години и затова решихме да подберем имената на десетимата най-велики състезатели в историята на един от най-интересните олимпийски спортове – плуването.

За мнозина от тях сме писали от първия си рожден ден насам, пренаписвали сме историята на този спорт заедно. Затова решихме да ги споменем по повод празника ни, а и да си припомним и за другите легенди в едни от най-приковаващите вниманието дисциплини на Олимпийски игри.

10. Грант Хакет (Австралия)

Кралят на дългите дисциплини. Той е двукратен олимпийски шампион на маратонското плуване в свободния стил – 1500 м, като има и едно сребро. Десеткратен световен шампион, той е безспорно голямата звезда на дългите плувания, които незаслужено са изместени по-назад от спринтовите дисциплини и големите герои в тях. Самият факт, че Хакет успя да се пребори за популярността си и да грее редом до имена като Майкъл Фелпс, Йън Торп, Питър ван ден Хугенбанд и др. е достатъчен за уважение.

9. Александър Попов (Русия)

Мнозина смятат руснака за най-добрия спринтьор в свободния стил на плуването. Или поне един от най-добрите в историята. Там конкуренцията е повече от жестока, всеки се бори за място под слънцето, а той може да се похвали с феноменалните четири златни медала от Олимпийски игри. До Игрите в Рио миналото лято той беше единственият плувец или плувкиня, който имаше подобно постижение, преди то да бъде изравнено от Кейти Ледецки. Освен велик спортист, той е смятан и за секссимвол в родината си, а интересното е, че до 8-годишна възраст се е страхувал да влезе в басейн.

8. Кристин Ото (Източна Германия)

Родената в Лайпциг плувкиня е един от символите на спорта на несъществуващата вече ГДР. Тя направи най-големия фурор в кариерата си по време на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г., когато спечели феноменалните шест златни медала. Все още никоя жена не е подобрила това нейно постижение. А пък броят на европейските и световните отличия, които е спечелила, е несметен. При това активната ѝ състезателна кариера приключва само на 23 години! Голямото петно, което се опитват да поставят върху постиженията ѝ, че те са на база на широко разпространена употреба на допинг в Източния блок тогава, но те не са доказани, а и самата тя категорично отрича.

7. Кристина Егерсеги (Унгария)

Чаровната унгарка покоряваше рекордите и медалите в женското плуване в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век с учудваща лекота и финес. Петкратна олимпийска шампионка, тя може да се похвали с това, че е една от едва тримата плувци в историята, които са печелили златото в една и съща дисциплина на три различни Олимпиади. В нейния случай – на 200 м гръб. Истинска легенда в родината си, тя е уважавана и почитана и досега, като е давана за пример за по-младите поколения плувци. На галено я наричат „Мишчицата“, което е заигравка с фамилията ѝ, имаща подобен смисъл на унгарски.

6. Мат Бионди (САЩ)

Мат Бионди е голямата звезда на плуването през 80-те години на миналия век. Многократен шампион в първенството на страната си, той достига своя пик на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. Тогава печели пет златни медала, а освен това държи и няколко световни рекорда. Печелил е златото общо 8 пъти на най-престижния спортен форум и има като цяло 11 отличия. Също така е многократен световен и континентален шампион, с което си печели място в Залата на славата на плуването. След края на кариерата си се отдава на работата с деца и става треньор по плуване на най-малките. Има диплома по Политическа икономика на индустриалните общества.

5. Кейти Ледецки (САЩ)

Едно хлапе влезе не просто в новините, свързани с плуването, а в цялата история на този спорт. При това, едва навършила пълнолетие. Кейти Ледецки от Щатите е може би най-голямата действаща звезда на този спорт, изгряла още когато е на 15 години, триумфирайки с първото си златно отличие на Олимпийски игри през 2012 г. в Лондон. Тогава печели на 800 м свободен стил, а четири години по-късно в Рио си тръгна като спортистката с най-много медали от там – четири златни и един сребърен. Все още тийнейджърка, тя е спечелила вече 20 медала от големи първенства, а 13 пъти е подобрявала световните рекорди в различните дисциплини. Какво хлапе само!

4. Джони Вайсмюлер (Австро-Унгария/САЩ)

Дойде редът и за първата голяма звезда на плуването, превърнал се в икона и в Холивуд. Покойният вече Джони Вайсмюлер е първият, който се превръща в емблема на този спорт. През 20-те години на миналия век той печели пет златни и един бронзов медал на Олимпийски игри, а освен това има феноменалните 52 титли от вътрешните първенства на САЩ! Подобрявал е световни рекорди в различните дисциплини общо 67 пъти! И когато решава, че вече не му се занимава с плуване, става филмова звезда. Участва в 12 продукции, а най-значимата му и известна роля е на Тарзан в едноименния филм.

3. Йън Торп (Австралия)

Една истинска легенда на спорта в родината си. Ако не и най-обичаният, Йън Торп със сигурност е сред най-любимите спортисти на цяла Австралия. Той предизвика истински фурор пред родна публика на Олимпийските игри през 2000 г., когато спечели три златни и два сребърни медала. Общо в кариерата си има пет първи, три втори и едно трето място на Олимпийски игри. Но не спира дотук. Той е третият най-титулуван плувец от Световни първенства и е първият, който е спечелил шест златни медала в едно издание на шампионат на планетата. Истинска икона в родината си, той заслужено носи прякора „Торпедото“.

2. Марк Шпиц (САЩ)

Дълго време е смятан за най-великият плувец в историята. И има защо. Той е първият, който печели седем златни медала от едни Олимпийски игри. Прави го през 1972 г. в Мюнхен, като гарнира всичко това и с едно сребро. Има общо девет олимпийски титли и заради взривния си стил на плуване е наричан „Mark the Shark”, в превод Марк Акулата. Отказва се от спорта още след великото си представяне в Мюнхен, когато е само на 22 години. Точно две десетилетия по-късно филмовият режисьор Бъд Грийнспан му обещава 1 млн. долара, ако се класира за Игрите в Барселона. Усилията му са филмирани, а Шпиц показва по-добро време и форма от периода, когато е спечелил титлите си. Но все пак не успява да се пребори за място на Олимпийските игри в жестоката конкуренция с младите плувци.

1. Майкъл Фелпс (САЩ)

Каквото и да се каже за Майкъл Фелпс, ще бъде малко. Символът на плуването, наричан често Човекът-Амфибия, безспорният самодържец на титлата Най-великият плувец на всички времена. Той е фигурата, която направи от този спорт интересно зрелище, което предизвиква интерес във всяка една точка на света и е най-разпознаваемият плувец в историята. Куршумът от Балтимор, както е друг от прякорите му, има 65 златни медала от Олимпийски, Световни и континентални надпревари. Той е не просто най-титулуваният плувец в историята, той е спортистът с най-много отличия в Олимпийските игри изобщо! Жива легенда на плуването, жива легенда на спорта, или просто с две думи – Майкъл Фелпс!


Източник на снимките във видеото: Gulliver/GettyImages