Националният ансамбъл за жени и индивидуалистките ни Силвия Митева и Моника Минчева ще участват от петък до неделя в Световната купа по художествена гимнастика в Каламата (Гърция). Съдия от България ще бъде Нина Алексиева.

Световната купа в Каламата, която тази година е 17-та поред, ще събере 7 от първите 8 ансамбъла в класирането от Световното първенство в Мие (Япония) през септември миналата година.

По същото време в Тие (Франция) на турнир Гран При ще участва Боянка Ангелова.

От петък до неделя в Бургас ще се проведе държавният турнир "Жулиета Шишманова", в който ще участват всичките най-добри български гимнастички без Силвия Митева, Моника Минчева и Боянка Ангелова.

Обновеният състав на националния ансамбъл по художествена гимнастика на Гърция с треньор Камелия Дунавска ще дебютира пред родна публика в Каламата.

Ансамбълът дебютира на международна сцена на Световната купа в Портимао (Португалия) преди седмица. Камелия Дунавска даде обширно интервю през гръцките медии, в което казва, че "чрез постоянни усилия ще можем да представяме и по-добре".

"Показахме добри неща в Португалия. Имаме много млад отбор, момичетата вършат страхотна работа и аз съм щастлива с тях. Естествено е да се правят грешки при изпълненията, но все още сме в началото на годината. Ако не сме изправени пред сериозни пречки и друга намеса на външни фактори, времето е с нас", заяви още Камелия Дунавска, цитирана от БТА.

"Имаме нужда от повече участие в турнири. Има отбори, които са променили само някои елементи в програмата си, докато ние целите съчетания. Предпочитам висока степен на трудност. В съчетанията искам да направя нещо повече от другите, за да има разлика и красива гимнастика. По този начин, когато отборът придобие стабилност и опит, ние може да наложим и повече енергичност. Тази година ще бъде трудно, но нашата цел е олимпийският квалификационен турнир през 2011 година", каза още българската треньорка.

Дунавска не пропусна да подчертае уникалното значение на Световната купа в Каламата.

"Организирането на Световната купа в Каламата е много важен тест за психологията на отбора. Повечето спортистите се притесняват, когато играят пред родна публика. Това е един опит и отговорност, който е необходимо за получат преди Европейското първенство и другите важни събития, които предстоят. Знам от миналата година, че обществеността в Каламата обича гимнастиката и иска да види един добър гръцкия отбор. Ние се опитваме да зарадваме феновете", коментира още Камелия Дунавска.