Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова, нейните заместници Калин Каменов и Йордан Йовчев и началникът на кабинета Ваня Караганева обсъдиха ситуацията в българския спорт със съветника на служебния премиер Георги Близнашки – Мануела Малеева.

Особен интерес госпожа Малеева прояви към младежкия сектор, организацията на масовия спорт и спорта за хора с увреждания. В тази връзка Министър Раданова заяви, че един от приоритетите й е именно изработване на Проект на Концепция за насърчаване развитието на масовия спорт.

„За краткото време, което имаме, не можем да извършим генерални промени. Желанието ни обаче е да създадем нормативна основа, на която, ако желае, следващият министър може да стъпи. За това правим и оценка на начина на финансиране на домакинства на международни спортни състезания на територията на България и на системата за финансиране на спортните клубове“, заяви Раданова.

Зам.-министър Каменов запозна Мануела Малеева със състоянието в сектора младеж.

„От 1 месец никой не може да ни даде точна справка за реалната дейност, която се извършва, обясни Каменов. - Колко младежи са получили допълнителна квалификация, на колко е съдействано да се реализират професионално? Установихме, че липсва работата на терен. Има много организации, които реално развиват дейност, но до тях не достига информация за възможностите, които държавата предлага за финансиране. Ние сме си поставили конкретни задачи в тази сфера, по които работим и вярвам, че ще реализираме.“

От своя страна Мануела Малеева, която от години живее в Швейцария, сподели, че там основна роля за финансирането и организацията на масовия спорт имат общините.