Мениджърът на 19-тия световен шампион и изпълнителен директор на шахматния Голям Шлем Силвио Данаилов определи като „Междузвездни войни” разделението, числеността и статута на всички хора по организирането и провеждането на Мача на претендентите в София, равняващ се на полуфинал за световната шахматна корона.

„Ще бъде много равен мач и много нервен. Първият въпрос на Илюмжинов бе за камилите, но май го поизлъгах, че са дошли. Камски си пести думите, за да не издаде как се чувства,” каза Силвио.

Ето какво още разказа Данаилов часове преди откриването на двубоя на черно-бялата дъска и ден преди първата партия:

Тук сме като Междузвездни войни! Всякакви хора – главен съдия, организатори, хора на ФИДЕ, апелационен комитет, супервайзор, техен технически експерт и т.н.

Първият въпрос на Илюмжинов бе за камилите. Казах му, че са пристигнали, но май го поизлъгах.

Съперникът е лаконичен, не иска да се издава никаква информация. Дори смята, че всяка една дума, казана в повече, може да бъде знак и сигнал за това как се чувства психически. Той сам си каза, че организацията е впечатляваща и има осигурени всички условия, но винаги щабът му ще има някакви технически изисквания. Изненадах се от някои имена в екипа на Камски, които не ги знаех. То не е лесно да намериш добър екип.

По отношение на тоалетните – ние сме напълно чисти, защото дадохме на ФИДЕ абсолютно цялата власт. Те са 10 души с технически експерти.

Кирсан Илюмжинов се чувства много добре. Той е бил тук още като съвсем неизвестен млад човек. Баба Ванга му е казала тогава, че вижда два Кирсана, два президента. Това се сбъдна – президент на ФИДЕ и президент на Калмикия. Той е много впечатлен от това и в течение на дълги години е идвал да я пита за всяка една своя крачка. За Кирсан Рупите са много свещено място. Утре ще го посети, а също така ще отиде на гроба й. Връзката му с България е много дълбока.

Готови сме и спокойни. За мен както винаги най-трудният ден е откриването, официалната част, когато трябва да обърнеш внимание на гостите. За сега всичко се развива добре, интересът към мача и Кирсан Илюмжинов също бе голям. Всичко е под контрол.

Сигурен съм, че осемте партии ще се играят, а е много възможен и тайбрек. Ще бъде много равен мач и много нервен. Ще бъде много тежка битка, не очаквайте лесни дни.

Домакинството във футбола има доста голямо значение, но в шаха – не. В тази зала няма кой да вика като на мач. Всичко ще бъде много тихо.