Президентът на Българската федерация по Естетическа групова гимнастика Мариета Дукова поздрави националните отбори на България – жени и девойки, които спечелиха бронзовите медали на Световното първенство в този вид спорт, проведено на Фарьорските острови в началото на месеца.

Водени при жените от треньорите Гинка Георгиева и Преслава Вулова, а при девойките от Теодора Граматикова и Джулия Тодорова, нашите момичета за седма поредна година се завръщат с медали от най-големия планетарен форум в този спорт. На пресконференцията в Пресклуб „България“ Мариета Дукова разкритикува държавните органи за незаинтересоваността и липсата на подкрепа.

„Има дискриминация към неолимпийските спортове, един от които е нашият. Интересът към нас е почти нулев, а всяка година носим медали за България. Непрекъснато се говори как във футбола Литекс или Локомотив Сф се трансформира в ЦСКА, кой футболист с коя манекенка е тръгнал. Как футболистите взимат по 12 000 лева и повече. А тези момичета носят медали България, за което не получават и една стотинка“, заяви Мариета Дукова.

Естетическа групова гимнастика

източник: Gong.bg, Светослав Табаков

„От Спортното министерство осигуриха пътуването ни до Фарьорските острови само частично – за женския национален отбор и за четири от момичетата в девическия. А във всеки отбор има по 8 гимнастички. Молихме Спортния тотализатор за помощ, за 1000 лева, дори на 200 лева щяхме да сме доволни. Даже не получихме отговор на запитването ни. Столична община пък изобщо не помага на спортните клубове, за разлика от доста общини в провинцията. Спортни зали в София – колкото искате, обаче те предпочитат да ги оставят да пустеят, вместо да ги предоставят за ползване на спортовете. Искат по 80 лева на час наем. От Министерството можеше поне едно поздравление за успеха да отправят към момичетата. Единствено експертът от Министерството, прикрепен към нас, Таня Стоянова им честити. Ето затова децата ни бягат към чужбина и тук никой от младите почти не остава.“

„Кандидатствах за проект за финансиране и не ми достигнаха две точки. Питах защо и ми отговориха: „Защо не каза под кой номер е входирана молбата ти?“ Не, няма да им кажа под кой номер е молбата ми, защото искам да я удостоят по достойнство. Вместо това, печелят проекти за спорта, свързани със зоопарка. Какво общо със спорта има зоопаркът, животните в клетките ли ще се състезават?“, критично сподели Мариета Дукова.

Теодора Граматикова, която е и председател на СК Теа Денс, добави: „Има шанс нашият спорт да стане олимпийски в следващите години. В клубовете ни има перспективни гимнастички. Е, кажете ни как да ги развиваме, когато нямаме средства да изпратим децата на един международен турнир. Или със собствени ресурси успяваме да ги изпратим поне на един. Във възраст 10-12 г. и 12-14 г. въпреки трудностите, нашите момичета са сред водещите в света. Спортът естетическа групова гимнастика се развива добре у нас и носи международни успехи на страната“, добави Граматикова.