Националните отбори на България за жени и за девойки спечелиха бронзови медали на 16-ото Световно първенство по естетическа групова гимнастика, което се проведе в Торсхавн (Фарьорски острови). Женският тим е в състав Ралица Герчева, Симона Якимова, Александра Стефанова, Александра Георгиева, Грета Христова, Кристина Михова, Вероника Симова, Мина Асенова и Кристалина Атанасова с треньори Гинка Георгиева и Преслава Вулова.

Българките събраха сбор от 38.05 точки след оценки от 19.00 точки в квалификациите вчера и 19.05 точки на финала. Световен шампион за жени стана Минетит (Финландия) с 38.85 точки, а среброто завоюва Експресия (Русия) с 38.80 точки.

Националният отбор на България за девойки събра сбор от 36.11 точки (17.86 точки в квалификациите и 18.25 точки на финала), което му донесе също бронзово отличие от 23 отбора участници. Вторият български тим при девойките Етър Елит (Велико Търново) се нареди на осмо място с 31,55 точки. Шампион за девойки стана Виктория (Русия) с 38,2 точки, а на второ място завърши Минетит (Финландия) с 37,45 точки. 

Състезателките на Теа Граматикова и Джулия Тодорова изиграха без грешка своята композиция и в двата състезателни дни и заслужено се качиха на почетната стълбичка, след отборите на Русия и Финландия. 

Отборът изпълни композиция по музика от филма "Господарката на злото" с много ефектна хореография и трика.

Това беше дебют за този отбор и вече са с отличия. Състав на отбора Елина Георгиева, Моника Сокерова, Рая Лицова, Стефани Стефанова, Елмира Камушева, Християна Николова, Михаела Савова и Ванеса Пеянкова.

На Световното първенство участваха общо 44 отбора - 23 при жените и 23 при девойките.